Начало Водещи Гигантски бургери със златен прах за 900 долара отбелязват идването на новия...

Гигантски бургери със златен прах за 900 долара отбелязват идването на новия японски монарх

1086
бургери

Ресторант в Токио отбелязва коронацията на новия японски император следващия месец с хамбургери с говеждо месо с големина на футболна топка, поставено между питки със златен прах на цена от 900 долара.

Сочната 3-килограмова бомба, старателно приготвена от готвачите в стекхауса „Дъбова врата“ в токийския квартал Ропонги, се продава от понеделник.

Творението е с диаметър 25 сантиметра и се състои от гъши дроб, резени от японско говеждо и прясно откъснати черни трюфели.

„Искахме да направим нещо, за да почетем новия император и новата ера за Япония“, заяви главният готвач Патрик Шимада. „Освен това ме приближава повече до моите японски корени“, добави Шимада, четвърто поколение японски американец, автор на кулинарното изобретение.

Бургерът „Златен гигант“, който е в чест на коронацията на престолонаследника Нарухито на 1 май и отбелязва настъпването на новата имперска ера на Япония, Рейва, ще остане в менюто до края на юни – въпреки голямата си цена.

Свръхголямата питка, поръсена със златни люспи, ще струва на гладните клиенти 100 000 йени (903 долара) – но идва с бутилка вино, за да смекчи удара за портфейла.

Настоящият японски император Акихито ще абдикира в края на април, превръщайки се в първия жив монарх от 200 години, който ще се оттегли, за да отстъпи престола на сина си.

Япония разкри името на новата си имперска епоха след 31-годишната ера на Хейсей..

Докато сега готвачите пекат на грил гигантските бургери, в средновековните времена готвенето на месо – особено на говеждо – е ставало в гореща вода.

1200-годишната забрана за консумация на месо в Япония – първоначално постановена през 7 век на сезонна основа – е била причина за строги наказания за нарушение на закона и е била прекратена от император Мейджи през 1872 година.

Съвременна Япония, известна със своето суши и богатата гама от ястия с морски дарове, прегърна сърдечно американската култура на бургери от края на Втората световна война.

„В Япония има толкова много места за бургери“, разказва Шимада. „Вървиш по улицата и можеш да си купиш бургер почти навсякъде. Новостите се усвояват – и когато те се усвояват в Япония, е равносилно на избухване“.

предишна статияЧестит Ден на шегата – прекарайте го с усмивка
следваща статияКраят на „Игра на тронове“ идва с документален филм за снимките на последния сезон