Охлювите могат да бъдат привлечени с бира, за да не ходят по полезните култури

Ароматна цветна градина, коприненомека трева, зреещи плодове и зеленчуци – обикновено градинарите е радват съвсем кратко на тези дарове. Едва поникналият копър до час е с прегризан корен, от листата на цъфналите хортензии и касиса остават само огризки, а на стръковете с ягоди не се вижда нито един плод. Какво да се прави? Методите за борба с неканените вредители в градината и в двора са много. Откъде да се започне?

Природата не греши

Не е задължително да прибягвате веднага към радикални мерки и да използвате хербициди, пестициди, инсектициди и други химически чудеса, смятат експертите в министерството на селското стопанство на Северен Рейн – Вестфалия. Те предупреждават химикалите да се използват внимателно, защото при редица овощни култури ефектът от подобен „бързодействащ” метод има непредсказуеми последици. Природата не допуска грешки и затова за съвет трябва да се обръщаме именно към нея, пише „Дойче веле”.

Тайната е проста: избраните от нас растения трябва да се съчетават със състава на почвата и задължително едно с друго. По този начин те ще растат здрави и стабилни и ще могат да се противопоставят на всякаква напаст.

Освен това добре разкопаната почва няма нужда от подобрители и сама може да се справи с вредителите.

Ако някои от растенията ви са „окупирани” мравки, просто трябва да ги обградите с лавандула, мащерка или риган, които изобщо не са по вкуса на мравките. Мравките и листните въшки, които не са отровени с химикали, от своя страна са отлична храна за синигерите, които прочистват дърветата и растенията от гъсеници, паяци и други досадни насекоми.

Охлюви, мравки, листни въшки – биоразнообразие или напаст?

Можете да отвлечете вниманието на охлювите от салатата в градината, ако поставите наблизо купички с бира. Попадайки вътре, слузестите животни не могат да се измъкнат повече от там. Методът е широко разпространен в Германия. Е, съществува риск „на бира” да се съберат охлювите от съседните дворове.

За да предпазите реколтата от лигавите животни, можете да изсипете утайка от кафе около растенията или да направите пътечки от вълнена прежда. А глинените саксии или сандъчета може да облепите с медно фолио, съветват експертите. Мравките няма да пресекат очертаните линии и ще заобиколят лавандулата и останалите билки.

Листните въшки също не обичат ароматните билки, затова за борбата с тях се препоръчва сапунен разтвор.

предишна статияСлънчевото време се завръща
следваща статияПроследиха еволюцията на бозайниците по състава на млякото им