Начало Новини Германският министър на отбраната увери американския си колега, че приносът на Берлин...

Германският министър на отбраната увери американския си колега, че приносът на Берлин в НАТО ще нарасне

49
Германският министър на отбраната увери американския си колега, че приносът на Берлин в НАТО ще нарасне

Германският министър на отбраната Борис Писториус увери САЩ, най-важния съюзник на Германия в НАТО, че Берлин е готов да поеме по-голяма военна отговорност за сигурността в Европа и света, предаде ДПА.

Същевременно Писториус призова американското правителство да не се отказва от съвместните си ангажименти в Европа.

„И двамата ще продължим да работим в тясно сътрудничество като партньори, като съюзници и като приятели. Това е по-важно от всякога в този свят и аз съм уверен, че можем да постигнем много заедно“, заяви Писториус на среща с американския си колега Лойд Остин в Пентагона. 

Писториус беше приет с всички военни почести в централата на американското министерство на отбраната. Церемонията включваше почетен караул и военен оркестър. 

В момента германският министър е на посещение в САЩ и Канада – пътуване, което има за цел да покаже ясно на двете северноамерикански държави засиления ангажимент на Германия към военната отбрана.

В навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли Писториус се опитва да промени критичния поглед към Германия, който се появи през предходните години, когато няколко американски президенти остро критикуваха германската отбранителна политика и ниските инвестиции в армията на страната. Експрезидентът Доналд Тръмп, който се надява да се завърне като президент в Белия дом през следващата година, отправи особено остри и публични критики към Германия.

Писториус увери, че Германия е готова да даде „по-голям принос за справедливото трансатлантическо разпределение на тежестта“.  Той изтъкна увеличаването на германските разходи за отбрана, които сега надхвърлят целта на НАТО за поне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), както и подготовката за постоянно разполагане на бригада в Литва и лидерството в европейската инициатива за въздушна отбрана.

В речта си в Пентагона самият Остин изброи приноса на Германия за отбраната на Украйна и НАТО, както и за сигурността в Близкия изток, в Африка и на Балканите. „Между нашите две горди демокрации има единомислие“, заяви Остин.

Германия е направила поръчки на стойност 23 млрд. евро (25 млрд. долара) от американски фирми за оръжие и военно оборудване, откакто канцлерът Олаф Шолц обяви исторически прелом в отбранителната политика на страната след руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва ДПА.