Начало Водещи ГЕРБ и ДПС направиха ново мнозинство с хората на Слави за АЕЦ...

ГЕРБ и ДПС направиха ново мнозинство с хората на Слави за АЕЦ „Козлодуй“

249
АЕЦ Козлодуй
На снимката: АЕЦ „Козлодуй”

Интегрантите от ИТН, GERB-SDS и DPS гласуваха за да бъде проведените преговори за изграждане на два нови блока в АЕЦ „Козлодуй“ до 15 април.

GERB-SDS искаха незабавно приемане на решението, което би позволило държавата да работи само с един доставчик, докато PPP-DB предпочетоха да няма бързи решения и предлагаха възможност за избор между двама изпълнители.

С подкрепата на GERB, DPS и ITN беше решено, че държавната „AEЦ Козлодуй-Нови мощности“ EAD ще води преговори с Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.

Компанията е в списъка с потенциални строителни фирми за изграждане на ядрена централа в Козлодуй с технология АР1000.

Депутатите първо отхвърлиха предложението, но при прегласуване го приеха с гласове „за“, „против“ и „въздържал се“.

Rешението беше внесено от Гергана Заекова и Коста Иванов и беше подкрепено от парламентарните комисии по енергетика и околната среда.

От БСП за България беше категорично заявено, че законодателната власт не трябва да се намесва в изпълнителната, докато „Възраждане“ изразиха загриженост за обхода на Закона за обществените поръчки.

ПП-ДБ посочиха, че проектът на GERB-SDS и DPS поставя рискове за цялата процедура, ако се приеме предложението им с едно конкретно име във внедрения списък.

Васил Петров от ПП-ДБ смята, че трябва да се осигури широк кръг от потенциални строители за провеждане на преговори.

Следва да се проведат преговори със строител, който заедно с Уестингхаус да изгради мощностите, посочи той и добави, че смисълът на настоящото решение е да се възложи на министъра на енергетиката да организира провеждането на преговори с повече от един участник.

Драгомир Петков от БСП за България заяви, че това е показател как може да се прекрати даден проект, защото не е работа на депутатите да диктуват на министъра какви преговори да води.

Не разбирам защо трябва да вземем решение в парламента без да видим заключението на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“, отбеляза той.

Според него е важно да се отговори на въпроса за задълженията на „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“, както и се нуждае от дебат за предложените решения.

Борис Борисов сподели защо технологията АР1000 е под въпрос и защо българите са заплашени от построяването на новите блокове в Козлодуй.

Хората не са на улицата поради кофликта, довел до спиране на единия реактор, добави той.

Следитеда се запознаете допълнително с проблемите на Козлодую