Начало Водещи Гейша – изкуството да бъдеш изкусителка

Гейша – изкуството да бъдеш изкусителка

4645
гейша

Ако сте чели романа на Джеймс Клавел „Шогун”, то със сигурност знаете че мама-сан Гьоко предложи на още даймиото Торанага да направят отделен „Свят на лилиите” за гейши.

Сигурно, също така знаете, че гейшите са едни от най-древните символи на Япония и нейната култура.

Те са една от традициите, които са на изчезване, но се стремят да запазят най-важните черти от древната си история, които описват много повече от традиционно забавление с красиви жени, танци, червени устни, бяла кожа и скъпа коприна.

Гейшите са запазили в ядрото на своята култура основните японски черти и ценности, които могат да се видят и до днес.

И макар, че от векове се знае за гейшите, все още има някои любопитни детайли, които, като че ли, ни убягват.

1.Да си гейша било едно от най-престижните неща, което можело да се случи на една жена. Дори, много родители искали децата им да станат гейши, но затова се изисквал мноооого труд и талант.

гейша

Днес рядко можете да видите истинска гейша да върви със ситни крачки върху високите дървени обувки с каишка geta, тъй като броят на гейшите днес е не повече от 2,000. За сравнение, в началото на 20 век те са наброявали повече от 80,000.

2.Твърди се, че в началото имало гейши-мъже. Те са били познати като „honko“ и забавлявали клиенти в барове, ресторанти и чайни.

гейша

3.„Гейша” означава „човек на изкуствата”. Това е контрапункт на схващането, че те са леконравни жени. В основата на тяхната работа било да правят компания на мъжете с песни и танци, с много добре отработени маниери и множество таланти.

Днес много хора извън Япония възприемат гейшите като куртизанки, но в техните среди те са уважавани и ценени заради способностите си да водят разговори и заради маниерите си.

гейша

Има обаче една част от културата на гейшите, която може да се сметне за неморална, макар в японската култура тя да е напълно нормална. Това е така нареченото „mizuage“, при което момичета „майко”, които се обучават за професията, трябвало да продадат девствеността си на възможно най-висока цена, по която се отчитала нейната потенциална популярност.

Вместо като лоша постъпка, обаче, на тази част се гледало като на чест.

4.Гейшите се обучавали дълги години как да поддържат анонимност и тайнственост у своите клиенти, за да събудят у тях желание да ги опознаят

гейша

5.Къщата на гейшите се нарича „okiya“, те живеят в нея, докато се обучават и работят, и след това, когато получат названието „гейша“.

Окията има своя „okasan“, „майка“, а другите гейши са техни „сестри“. Макар че всяка от тях получавала пари, повечето от сумата отивала за окията и жените в нея, които не работят като гейши.

гейша

6.Когато сервира чай, гейшата е обучена леко да повдига ръкава на кимоното си, за да заголи съвсем малка част от китката на ръката си.

В японската култура това се смята за висша еротика, за акт на чувственост и съблазън. Идеята е да се запази тайнствеността около гейшата и да се остави по-голяма част на въображението. Тази черта е отражение на разбиранията в японската култура, в която ненатрапчивата сексуалност е много по-вълнуваща от пошлата показност.

гейша

7. Кимоната на гейшите са били вероятно най-скъпите им вещи.

Те обикновено се създавали специално за гейшата, която ще го носи, а се сменяли според времето в годината.

гейша

Кимоната се изработвали винаги от коприна, а за да се облече за излизане, на гейшата й били необходими поне 2 часа, в които я обличали, сресвали и гримирали по определен начин, който бил описан до най-малка подробност.

8.Обучаващите се гейши, млади японски момичета, били наричани „майко“.

гейша

В Киото все още наричат малкото останали чиракуващи гейши така, но в Токио те се наричат „hangyoku“. Смята се, че вторите носят по-дълги и модерни кимона.

9. Не само, че по презумпция гейшите не са проститутки, но по време на работата им като гейша на тях им е забранено да имат връзка с мъж, клиент или обикновен човек.

гейша

Ако гейшата реши да се омъжи, тя трябва да напусне професията.

Още за Япония и културата в тази удивителна страна може да прочетете ТУК.

Друга важна част от японската история са самураите. Прочетете още за тях ТУК.

Най-великата самурайска битка е била при Секигахара.

А войните са използва КАТАНА.

Кой е най-великият самурай вижте ТУК.

Най-бруталният самурай на всички времена се казвал Ии Наомаша. Неговата история може да прочетете ТУК.

Кой е шогунът, променил облика на Япония може да разберете ТУК

Знаете ли нещо за тайното оръжие на Япония – нинджа? Вижте истината за тях ТУК.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

предишна статияОРАНЖЕВ КОД: Възможни са наводнения!
следваща статияВторото издание на „Коледен Сръчко“ започна във Варна