Начало България „Галъп“: 42% от българите не биха се били за страната ни

„Галъп“: 42% от българите не биха се били за страната ни

59
Военни учение

30% от хората в България заявяват, че биха се били за страната ни, ако има война. 42% не биха, а останалите се колебаят и не знаят как да отговорят. Това показват резултатите от ново проучване на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, проведено в 45 държави по света, представително за повече от половината от световното население, съобщава БНТ.

През 2014 г. 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% казаха, че няма да се бият.

В света всеки втори заявява, че би се сражавал за страната си при война, една трета не биха, а останалите не са сигурни.

Изглежда, че готовността за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколко конфликта през последните години. През 2014 г. след анексирането на Крим от Русия, 61% от хората по света биха се били за страната си, докато 27% изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб глобалният Юг/Изток и глобалният Север/Запад ясно са разделени. Гражданите на ЕС (32%), САЩ (41%) и Канада (34%) са по-малко склонни да се включат в сражение, докато хората от Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%) и Индия (76%) са много по-готови да се сражават за страната си.

Българите са по-близо до западните европейски държави, отколкото до източните, както и преди десет години.

Изключения в Европа са в държавите извън ЕС, където около 60% от хората са готови да се бият.

Най-голяма готовност за участие в бой имат хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%). Най-ниската готовност е в Италия (78%), Австрия (62%), Германия (57%), Нигерия (54%) и Испания (53%).

В Русия 32% заявяват, че са готови да се бият за страната си, 20% не са, а 48% не знаят. В Украйна 62% са склонни да се защитават, но 33% не биха участвали в сражения за страната си. В Украйна мирните преговори са забранени със закон.

*Асоциацията „Галъп интернешънъл“ извършва изследването „В края на годината“ от 1977 г. Тази година то бе проведено в 45 държави по света.

Общо 46 138 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава около 1000 души са интервюирани през октомври-декември 2023 г. по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБНБ пуска възпоменателна монета, посветена на 125 години от рождението на Панчо Владигеров
следваща статияЧетвърта национална научно-приложна конференция за повишаване на квалификацията на учителите организират ВУЗФ и СБУ