Начало Свят В Турция: Осъдиха жена на 1794 г. затвор за смъртта на шестима

В Турция: Осъдиха жена на 1794 г. затвор за смъртта на шестима

49
Истанбул
На снимката:
Истанбул

Съдебен състав на 13-ия висш наказателен съд в Истанбул произнесе днес присъдите на извършителите на терористичния акт на 13 ноември 2022 г. на централния булевард „Истиклял“ в Истанбул. Шестима загинали и 99 ранени.

Най-тежкото наказание бе наложено на сирийката Ахлам Албашир, която е пренесла чантата с бомбата и я е оставила на булеварда. Тя получи 7 пъти утежнена доживотна присъда, 1794 години затвор и глоба от 22 000 турски лири за разрушаване на държавното единство, убийство на 6 души.

Обвиняемите в делото са общо 36, сред които и Джемил Байък, организатор на атентата, който се крие. Медии съобщават, че е бил в България.

Всички 36 обвиняеми, включително Джемил Байък, получиха по 7 пъти утежнена доживотна присъда.

Някои от обвиняемите, включително Ахлам Албашир, присъстваха на съда, докато други се включиха през аудио- и видео-системата. Адвокатите на Албашир присъстваха на заседанието.

Освен Албашир, Фатма Беркел, Ферхат Хабеш, Ахмед Каркес и Амар Джаркаш получиха допълнително време за защита.

Според обвинението, атентата е бил планиран и извършен от групировка наречена „Сирийците“, свързана с терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). Изпълнителите е били обучени за атентати в Турция.

За повече международни новини посетете тук

предишна статияПроучване: Половината от учениците у нас искат да са началници, щом станат на 30 г.
следваща статияВ Турция: Осъдиха жена на 1794 г. затвор за смъртта на шестима