Начало Свят В Словакия избраха проруски президент

В Словакия избраха проруски президент

39
В Словакия избраха проруски президент
Петер Пелегрини/ Снимка: АП/БТА

Петер Пелегрини, председател на парламента и кандидат на управляващата коалиция, спечели президентските избори в Словакия, съобщава БТА, цитирайки световни агенции. В политическо отношение Пелегрини е поддръжник на популистическото правителство на Роберт Фицо, което има благоприятно отношение към Русия. Той е смятан за проруски кандидат, който подкрепя започването на преговори за мир вместо продължаване на войната в Украйна на всяка цена. Анализатори се опасяват, че той може да последва пътя на Виктор Орбан след победата си.

Бойната в Украйна беше основна тема в изборната кампания. С избора на Пелегрини за президент, Украйна официално губи подкрепата на Словакия, съобщава BBC.

Пелегрини спечели с 53,20% на гласовете срещу 46,80% за неговия противник Иван Корчок, който е проекато реоропейски. Корчок е бивш посланик на Словакия в САЩ и в Германия, като подкрепя членството на страната си в НАТО и ЕС и е противник на правителството. За разлика от него, Пелегрини се стреми към запазването на мира за Словакия, вместо война.

Петер Пелегрини е лидер на партията „Глас – социална демокрация“ и бивш министър в правителствата на Фицо. Той заема президентската позиция след Зузана Чапутова, първата жена-президент на Словакия.

Кой е Петер Пелегрини?

Петер Пелегрини е бивш премиер, който е бил председател на парламента и подкрепян от Роберт Фицо. Той обича автомобилите и има лиценз за пилотиране на самолети.

По думите на Пелегрини, политическата сцена в Словакия е разделена на тези, които желаят мирни преговори за завършване на конфликта в Украйна и тези, които го подкрепят напълно. Той заявява, че спада към категорията на мирните.

Петер Пелегрини е икономист по образование и беше част от партията „Посока – социална демокрация“ на Фицо. През 2018 г. той пое поста на премиер и през 2020 г. създаде собствена партия „Глас – социална демокрация“. Той говори словашки, руски, немски и английски.

Пелегрини е роден на 6 октомври 1975 г. в Банска Бистрица и има италиански корени. Той се интересува от влакове и в миналото е бил част от танцова трупа. Във връзка с личния си живот, Пелегрини обича да пазарува и има куче на име Грей, но живее сам и няма първа дама.

Ситуацията в Словакия напомня на тази в България, където имаме също проруски президент, Румен Радев. За разлика от Словакия, България в момента има евроатлантическо правителство, което може да усложни връзките с европейските партньори и НАТО. Бъдещите избори ще покажат дали положението ще се промени.

Още международни новини – четете тук

предишна статияДенков: Арестът на Петя Банкова е скандалът на годината
следваща статияВ Словакия избраха проруски президент