Начало Водещи В Сибир откриха останки от гигантски динозавър титан

В Сибир откриха останки от гигантски динозавър титан

2484
динозавър титан

Учени от университетите в Санкт Петербург и Томск откриха в руската Кемеровска област останки от нов вид гигантски тревопасни динозаври, живели на територията на съвременен Сибир преди 120 млн. години, се казва в статия в сп. Geobios.

„Находките на такива титанозаври като сибиротитан или тенгризавър ни карат да се замислим за произхода на тази група древни гущери. По-рано се смяташе, че титанозаврите са се появили в Южна Америка преди около 145 млн. години, т.е. на древния континент Гондвана.

Съвременни данни дават възможност да се предположи, че е възможно те да са се появили най-напред в Азия”, разказва доцент Павел Скучас.

Откритият гущер, получил названието Sibirotitan astrosacralis, се отнася към титанозаврите – семейството на най-големите живи същества, обитавали някога Земята.

Досега са известни само два вида гущери, чиито останки са били намерени на територията на Русия, което прави костите на сибиротитана крайно рядка и уникална находка.

Титанозаврите принадлежат към завроподите – големи четириноги тревопасни гущери, които са разчитали на огромната си маса, огромното количество яйца и бързия растеж на малките. Семейството Titanosauria се смята за нещо като «кошче за отпадъци» сред гигантските тревопасни динозаври: към тях учените причисляват всички нови вкаменелости, които не могат да бъдат отнесении към един или дург род завроподи.

Останките от повечето титанозаври, включително от рекордно големите аргентинозаври – гиганти с дължина от 35 метра и масса от около 90 тона, са намерении в южната аржентинска провинция Патагония, където в далечното минало е имало условия за живот на такива големи същества.

Учените предполагат, че сходни условия може да са били налице в днешен Сибир и Монголия, където наскоро палеонтолози откриха множество останки от титанозаври и други семейства завроподи.

предишна статияРусия и прословутата „търговия със страх”
следваща статияРазочарование от близък човек очаква една от зодиите, успешен ден за друга