Начало Свят В САЩ тестват виртуални светофари

В САЩ тестват виртуални светофари

1025
Повечето кръстовища, особено в градовете, са оборудвани със светофари, които трябва да регулират движението и да предотвратяват инциденти и з

Повечето кръстовища, особено в градовете, са оборудвани със светофари, които трябва да регулират движението и да предотвратяват инциденти и задръствания. Често обаче се случва от едната страна да няма автомобили, а от другата шофьорите нервно да чакат кога светофарът ще светне зелено.

Американски учени тестваха движение без светофари с помощта на автоматична обвяна на сигнали между автомобили. Изпитанието, което бе проведено в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, бе под ръководството на сътрудници от Университета „Карнеги Мелън“.

Автомобилите обменят информация като GPS координати, скорост и посока на движение. След това бордовият компютър на всяко превозно средство анализира получената информация и водачът получава показанията на персоналния витруален светофар.

След тестовете с нова система по стандартните правила за такива кръстовища в САЩ, според които всеки автомобил, независимо от посоката на пътуване, трябва да спре преди кръстовище, авторите на системата стигат до извода за предимствата на разработката си. Според тях на такива кръстовища може да се спести над 20% от чакането, а при по-нататъшни подобрения на системата – и до 30%.

Един от най-големите недостатъци на разработката, която е в начален етап, е че игнорира пешеходците. Учените предлагат пешеходците да бъдат включени в системата чрез приложението за смартфон. Това решение обаче не е идеално, тъй като много хора, например деца, възрастни или хора с увреждания, може да нямат такива устройства. Освен това системата все още работи добре само на тези кръстовища, където пътищата се пресичат под прав ъгъл.

предишна статияНедостигът на белтъчини в менюто води до отоци по краката в жегите
следваща статияОблачно и ветровито време през днешния ден