Начало Свят В Русия започнаха президентските избори

В Русия започнаха президентските избори

39
В Русия започнаха президентските избори
Снимка: БГНЕС

В Русия стартираха президентските избори, които се очаква да утвърдят Владимир Путин на власт за още шест години. Гласуването ще продължи три дни и се провежда и в окупираните от Русия територии на Украйна.

Управляващите лица в Москва предупредиха за забрана на протестите по време на изборите от 15 до 17 март, след като опозицията призова за демонстрации срещу Путин.

Кремъл твърди, че гласуването ще покаже пълната подкрепа на страната към действията на Путин срещу Украйна и че в контролираните от Русия райони са открити избирателни секции.

Пред изборите Киев настоя на въздушни атаки върху руските области, намиращи се близо до общата граница.

Руската национална гвардия съобщи за отблъскване на нападения на проруски милиции в Курск, последният от поредицата гранични инциденти.

„Убеден съм! Вие осъзнавате през какво трудно време минава нашата страна, пред какви сложни предизвикателства сме изправени в почти всички области“, заяви Путин в обръщение към руснаците преди гласуването.

„И за да продължим да отговаряме с гордост и успешно да преодоляваме трудностите, трябва да останем обединени и уверени в себе си.“

Избирателните секции се отвориха в най-източната част на Русия, полуостров Камчатка, в 8:00 сутринта местно време днес, а в Калининград – руски ексклав, граничещ с Полша и Литва – ще затворят в 20:00 часа в неделя.

Всички основни критици на Путин са мъртви, в затвора или в изгнание, а малкото истински конкуренти, които се опитаха да участват в изборите, са блокирани от властите.

Алексей Навални, най-известният противник на Путин през последното десетилетие, почина през февруари в затворническа колония в Арктика. Той излежаваше 19 години за „екстремизъм“ – присъда, която се счита за отмъщение за кампанията му срещу лидера на Кремъл.

Прокуратурата в Москва предупреди да не се провеждат протести по време на изборите.

„Организирането на тези масови прояви и участието в тях са наказуеми по силата на действащото законодателство“, съобщи в изявление, публикувано в Telegram.

Вдовицата на Навални, Юлия Навалная, призова за митинги пред избирателните секции в неделя, последният ден от гласуването.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияРуснаците гласуват на тридневни президентски избори, на които се очаква Путин да спечели нов мандат
следваща статияАНКЕТА: Искаме ли правителство, доминирано от ГЕРБ, или искаме нови избори?