зоополиция

Депутатът от Народната дума на Руската федерация Василий Власов предложи в рамките на Министерството на вътрешните работи да се създаде зоополиция, която да следи за спазването правата на животните, предава РИА „Новости“.

Власов, който е член на Либерално-демократическа партия на Русия (ЛДПР), оглавявана от Владимир Жириновски, смята, че по този начин ще бъде прекратена негативната тенденция за увеличаване на случаите на жестоко отношение към животни, някои от които особено нашумяха в последно време.

„Смятам, че идеите на хуманизма излизат извън рамките на отношенията между хората. Прогресивното човечество отдава приоритет на екологичните проблеми и защитата на околната среда“, подчерта Власов, който обеща да изпрати до вицепремиера Алексей Гордеев конкретно предложение за създаване на федерална служба.

През август 2017 година съд в Хабаровск постанови четири години и три месеца лишаване от свобода за Алена Савченко, призната за виновна в „жестоко отношение към животни“. Нейната съучастница Алина Орова беше осъдена на три години и десет дни. Обвинението успя да докаже, че двете са убили по жесток начин най-малко 15 животни и птици.

Случаят предизвика остра обществена реакция и призиви за по-тежки наказания за жестокост към животни.

предишна статияКралица Елизабет II се готви да отстъпи престола на принц Чарлз?
следваща статияЧарлийз Терон се къпе в басейн със „златна“ вода в нова реклама на „Диор“