viking-ship
Викингски кораб

Археолози са открили в Норвегия останки, за които предполагат, че са от кораб на викингите. Това рядко откритие може да хвърли светлина върху умелата навигация на експедициите през средните векове.

Приличащите на останки от лодка очертания бяха открити на около 50 сантиметра под земята в погребална могила, с помощта на радар, чиито сигнали проникват под земята.

viking-burial-ship

Това е станало в община Халден, разположена на югоизточно от Осло.

„В средата на могилата открихме това, което се нарича аномалия – нещо, което се различава от останалото и очевидно има формата и размерите на един кораб на викинги – каза Кнут Пааше, археолог в Норвежкия институт за изследване на културното наследство (NIKU), предаде АФП – Това, което не можем да кажем със сигурност, е състоянието на съхранението му. Да, там има лодка, но е трудно да се каже колко от дървото е останало“

Викингите – северноевропейските воини и търговци, които плавали по моретата между VIII и XI век, погребвали своите крале и вождове на борда на кораб, издигнат на сушата, и заравян под могила земя.

В Норвегия досега са открити само три викингски кораба в относително добро състояние, включително един през 1903 г. И трите сега са изложени в музея в Осло.

предишна статияБългарската следа в развитието на лазерите
следваща статияСлънчево време с умерени температури днес