VTEN

Полицията в Непал арестува преуспяващ рапър за използването на „вулгарен език“ в песен, заявиха властите в петък. Това е поредният инцидент, предизвикал страхове за свобода на словото в хималайската нация.

Няколко журналисти, художници и обикновени граждани бяха арестувани за публикации в интернет или за изразяване на политическите си убеждения, след като управляващата комунистическа партия спечели властта през 2017 г.

Самир Джизинг, известен като VTEN, „е арестуван за използването на вулгарни фрази в песента си, което е неприемливо за нашето общество“, каза пред АФП Сахакул Тапа, висш полицай.

Песента му „Hami yestai ta ho ni bro“ („Ние сме точно такива, брато“) е гледана повече от 19 милиона пъти в YouTube, след като е била качена през юни, но е свалена след ареста му в четвъртък.

Текстът съдържа няколко псувни, използват жаргонни термини за полицията и говори за пушенето на марихуана, което е незаконно в Непал.

Тапа каза, че Джизинг също е публикувал снимка във Фейсбук, на която носи полицейска униформа без разрешение.

22-годишният рапър може да бъде изправен пред присъда до една година в затвора или глоба от 10 000 рупии (90 долара) или и двете.

предишна статияДнес за някой всичко ще се нареди, друг ще направи нещо неочаквано заради любимия
следваща статияПринц Чарлз призова корпорациите да спасят Земята