Начало Водещи „В нашата здравна система децата нямат равен шанс“. Защо български доктор пътува...

„В нашата здравна система децата нямат равен шанс“. Защо български доктор пътува всеки месец от Испания до София?

34
Д-р Красимира Байнова
Снимка: Mariya Milkova/DW

Всеки месец доктор Красимира Байнова изминава 2500 километра от дома си в Севиля до София с една задача – да бъде доброволец.

Тя преглежда безплатно деца в квартал „Факултета“, населен основно с роми.

Децата са еднакви навсякъде. Без значение дали са с български произход, ромски, дали са други малцинства. Децата са еднакви и имат нужда от еднакъв шанс и здравни грижи. Имат еднакъв потенциал, но условията, в които живеят, са различни“, коментира пред DW д-р Байнова.

За част от децата в квартала тя е единственият лекар.

„Основен проблем е, че новородените бебета нямат личен лекар. Никой лекар не иска да ги запише. Всички казват, че им е запълнена бройката и не могат да ги поемат. Имала съм майки на 13-14 години, което явление мислехме за изчезнало, обаче не. Има ги“, каза още тя.

В квартала има лекар, но той не е достатъчен, казват от Фондация „Здраве и социално развитие“, създали центъра, в който е лекарският кабинет.

„Общопрактикуващите лекари в страната намаляха, особено след ковид епидемията, доста рязко. Което доведе до свръхпациенти и отказ на общопрактикуващите лекари да поемат още пациенти. На практика няма интерес за работа в тези квартали от страна на лекарите“, обясни Емилия Микова, ръководител на Здравно-социален център „Мир“.

„Тук в квартала няма друг лекар, който да отговаря, така както тя отговаря и обслужва нуждите на децата. Тя е на разположение постоянно. Поддържам постоянно връзка с нея, дори и в почивните дни и посред нощ. За нея няма значение цветът, кожата“, обясни Снежана Атанасова, майка на Валентина.

Д-р Байнова знае, че ще бъде лекар още от дете. Завършила е медицина през 2006 година. 9 месеца работи като спешен лекар в родния си град Казанлък, но се разочарова от системата.

„Разочарова ме лошата организация, шуро-баджанащината в нашата система и фактът, че хората реално не са център на здравеопазването. Центърът са финансите за болниците и просто реших, че това не е моето място и се изнесох“, разказва докторката.

Тя намира своето място в Испания и там сбъдва мечтата си – да бъде педиатър.

Обичам децата. Това е достатъчно. С децата не ми е трудно и е по-лесно, по-приятно, правя го с удоволствие и не ми тежи“, разказва тя с усмивка.

Именно децата я връщат в България 15 години по-късно.

„Дадох си сметка, че в нашата здравна система децата нямат равен шанс с останалите деца от ЕС и още по-малко децата, които са в неравностойно положение“, казва тя.

Преди две години случайно разбира за центъра „Мир“, където по това време си търсят лекар доброволец.

„Много трудно се срещат доброволци, като д-р Байнова, да дойдат доброволно и да извършват труд“, обясни Емилия Микова.

„Винаги съм искала да направя нещо за моята страна. Когато съм в чужбина не мога да го направя с този мащаб, с който би ми се искало и това е моят начин – да не съм част от системата, но бидейки извън нея, аз пак да допринеса за здравето на българските деца.

Репортажа на Дойче веле можете да гледате тук.