Монтесума, щит

Щит, за който се смята, че е принадлежал на императора на ацтеките Монтесума, бе изложен в Националния исторически музей на Мексико сити преди ден.

Кураторите на музея казват, че закръгления по форма и украсен с пера щит е един от само четирите, просъществували до ден днешен, и най-вероятно е използван от повелителя на местните индианци само за церемониални цели, а не в бой.

Макар и да изглежда сходен с другите щитове, наричани „чимали“, използвани от ацтекските воини от онова време, задълбочено изследване от музея показа, че специално този е направен от кожа на оцелот – малка, прилична на леопард котка, характерна за този регион. Той е украсен с хиляди пера и злато, което наведе изследователите на предположението за церемониално предназначение.

Монтесума /или Моктесума/ е управлявал в столицата Теночтитлан, преди да бъде убит при размирици в ранната фаза на испанското завоевание на ацтекската империя през 1520 година.

Монтесума е направил опит за установяване на мир с новодошлите бели, които смятал за божества с предсказано от легендите пристигане, но бил взет за заложник по заповед на Кортес и използван като марионетка. Това довело до недоволство, размирици и бунт на военните вождове, по време на които императорът бил убит с камъни от прашки, докато се опитвал да държи помирителна реч пред бунтовниците. Впоследствие ацтекиге успели да изтласкат испанците от Теночтитлан, но след прегрупиране Кортес се завърнал, превзел столицата и разрушил цялата империя.

предишна статияВкусни изкушения за Свети Валентин (СНИМКИ)
следваща статияГлен Клоуз: Не искам да получа „Оскар“ от съжаление