Начало Водещи В Института по психология на МВР не четат – закриват им библиотеката

В Института по психология на МВР не четат – закриват им библиотеката

119
озон книги

Библиотеката на Института по психология на МВР се „радва“ на слаб интерес, което налага закриването на структурата.

Това става ясно от проект на правилник за устройството и дейността на института, публикуван за обществено обсъждане.

Освен с поведенченски анализ и изготвянето на психологически профили на криминално проявени, институтът се занимава и с научна дейност, като си сътрудничи с други институти и висши училища.

Въпреки че се занимава с научна дейност обаче, оказва се, че работещите в института нямат интерес от научната литература в библиотеката.

В мотивите за закриването на библиотеката се посочва, че все повече хора си купуват електронни книги – с други думи „мишката е изяла книжката“. Там е посочено още, че популярността на електронните книги идва най-вероятно заради по-ниската им цена, по-лесния достъп до тях и по-големия избор от заглавия.

Достига се до извода, че все повече библиотеки започват да предлагат на своите потребители и електронни книги. Въпреки това от МВР не са склонни на модернизация и предпочитат направо да се отърват от книжния фонд, чиято съдба засега остава неясна.

От ведомството признават, че библиотеката на института не се поддържа редовно, няма нови заглавия и се наблюдава „все по-слаб интерес от страна на потребителите към съдържанието на библиотечния фонд“.

В „анализа“ на това състояние е пропуснато да бъде отбелязано каква е причината фондът на библиотеката да не се поддържа и дали всъщност това не е причината за слабия интерес към нея.

В същото време дейностите на института се нуждаят от помещения, ето защо закриването на библиотеката ще е добре дошло, става ясно още от мотивите. Така библиотеката ще се „обособи като работно помещение, свързано с психологичната дейност на ИП-МВР“.

Още новини от деня – четете тук

 

предишна статияБългарското образование произвежда функционално неграмотни висшисти
следваща статия„Реформата остава за след Цацаров“. До какво ще доведат конституционните промени?