Начало Любопитно В Индия поставиха на системи 700-годишно дърво

В Индия поставиха на системи 700-годишно дърво

1076

За да спасят втория по големина бенгалски фикус в света, властите в Индия поставиха на системи 700-годишното дърво.
Гигантското дърво се е превърнало в туристическа атракция в град Телангана благодарение на множеството си клони с дебелината на дънери, които могат да се възприемат като отделни растения, пише Chronicle.

За изминалите 700 години корените на бенгалския фикус са се разпространили на територия от 12 хиляди квадратни метра. Но в последните години състоянието на дървото значително се влошило заради въздействието на термити и паразити. След като едно от гигантските разклонение рухнало на земята, прилежащата към него територия е била забранена за туристите.

Индийските експерти изпробвали няколко способа за спасяването на дървото – в ствола му впръсквали инсектициди, а клоните му подпрели с бетонни опори. Но за съжаление тези мерки не постигнали желания ефект. Тогава сложили фикуса на системи с банки, съдържащи хлорпирифос, които се оказали много по-ефикасни. Дървото започнало бързо да се възстановява. Сега по клоните на растението висят банките с лекарството и му придават необичаен вид. Местните власти се надяват в най-скоро време бенгалският фикус отново да бъде достъпен за туристите.

предишна статияВ Холандия направиха първите обувки от рециклирани дъвки (ВИДЕО)
следваща статияСлънчево време с лека облачност на места