Начало Свят В Израел се водят разговори за прекратяване на огъня

В Израел се водят разговори за прекратяване на огъня

34
израел газа въздушни удари

Според палестинското ислямистко движение „Хамас“, те разглежат предложението на Израел за спиране на огъня в Газа и освобождаване на заложниците, съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

В изявление от 13 април движението „Хамас“ заяви, че представи своя отговор на предложеното примирие с Израел в Газа, изисквайки постоянно спиране на огъня, изтегляне на израелската армия от цялата ивица Газа, връщане на разселените хора в техните домове и увеличаване на хуманитарната помощ за Газа.

Израел не подкрепя постоянното спиране на огъня и иска няколко седмици пауза преди сухопътна операция в Рафах, както и отказва да се оттегли от цялата територия. Подробности за контрапредложението не биват разкрити, но то отива ръка за ръка с пристигането на египетска делегация в Израел с цел преговори за примирие в Газа и освобождаване на заложниците.

Съгласно израелските медии, новото предложение включва размяна на 33 заложници с палестински затворници, като в момента Хамас държи около 130 заложници. Не е известно колко от тях са живи.

В големите градове на Израел са планирани антиправителствени протести този следобед, обвинявайки правителството на Нетаняху за некомпетентност в заложническата криза и изисквайки предсрочни избори.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияЧестит Лазаровден! Сложете върбова клонка на входа на дома
следваща статияВ Израел се водят разговори за прекратяване на огъня