Начало Новини В завода на "Аурубис България" до Пирдоп ще започне разширяване на рафинерията...

В завода на "Аурубис България" до Пирдоп ще започне разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждане на два нови фотоволтаични парка

64
В завода на "Аурубис България" до Пирдоп ще започне разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждане на два нови фотоволтаични парка

В завода на „Аурубис България“ до Пирдоп и Златица на 25 април (четвъртък) ще започне строежът за разширяване на рафинерията за катодна мед и изграждането на нови фотоволтаични паркове, съобщиха от компанията.

Капацитетът за производство на катодна (рафинирана) мед ще бъде увеличен от 230 000 до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е ключов материал за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експорт на България, допълват от завода.

Започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка – „Аурибис-2“ и „Аурубис-3“. С добавянето на четвърти през следващата година, капацитетът за зелена енергия ще достигне 41 MWp (мегават пика), посочват от „Аурубис България“.

Проектите са част от най-мащабната инвестиционна програма на „Аурубис“ за България досега. Четиригодишната програма включва още замяна на енергоемки агрегати с енергийно ефективни, модернизация на основното производство през 2025 г., на процесите за пречистване на води и обработка на шлака. Програмата е част от дългосрочната стратегия на „Аурубис“ за постигане на въглеродна неутралност до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали, се посочва още в съобщението.

предишна статияРазходите за отбрана по света са се повишили със 7% през 2023 г.
следваща статияРумъния може да се сдобие с 54 самоходни гаубици K9 Thunder, произведени в Южна Корея