Начало Свят В Дубай пуснаха нововъведение на летището, което ще облекчи всички

В Дубай пуснаха нововъведение на летището, което ще облекчи всички

971

Модерните технологии в Дубай достигнаха своя връх. Международното летище в страната слага край на гишетата за проверка на багажа догодина и въвежда виртуална риба, която ще проверява самоличността на пътниците. Вместо да чакат на опашка пред гишетата за проверка или пред електронни гейтове, пътниците ще могат да минават през виртуален аквариум, в който 80 вградени камери ще сканират лицето им, пише Блиц.

Каква е ролята на рибата? Да привлече вниманието на пътуващите и така да извлече биометричните им данни, съобщава Daily Telegraph. “Рибата е някакво забавление и нещо ново за пътниците, но в крайна сметка тя привлича погледа им към различни части на тунела, така че камерите да могат да уловят чертите на лицето им“, казва генерал-майор Обаид Ал Хамеери от дубайското външно министерство.

Първите „биометрични граници“ ще се появят до края на 2018 г. на Терминал 3 на Дубайското международно летище, а други терминали ще бъдат снабдени с тях до 2020 г. Необходима е предварителна резервация за преминаване през тунела, като за целта са създадени гишета около летището за 3D сканиране на лицето. Докато пътниците стигнат до края на тунела, техните биометрични данни вече са сравнени с дигиталния им профил и те или получават зелено съобщение с текст „приятно пътуване“, или червено предупреждение, ако служителят на гишето трябва да направи допълнителни проверки. Екраните могат да бъдат променяни на „режим аквариум“, за да показват други тематични сцени или дори реклами.

Това е последната мярка на летището, целяща да ускори процеса по проверка на сигурността, за да се справи с непрекъснато нарастващия приток на пътници. Генерал майор Ал Хамеери казва, че вече са успели да намалят времето, прекарвано на гишетата за проверка на сигурността до едва пет секунди, но това не е достатъчно. Дубай е най-натовареното летище в света от гледна точка на международни пътници, като миналата година през него са преминали над 80 милиона души. Според Генералната гражданска авиация, броят им се очаква да достигне 124 милиона души до 2020 г.

Това не е единственото летище, което експериментира с подобен род технологии. Австралия също има планове да тества подобна „безконтактна“ система за паспортен контрол, която проверява пристигащите пътници и сравнява биометричните им данни с електронни версии на паспортите им. Системата ще позволи на пътниците „буквално да излязат като от домашно летище“ и ще започне да работи от март 2019 г., съобщават австралийските медии.

предишна статияСАМО ЗА ЖЕНИ: Горещият календар 2018г. на австралийските огнеборци 
следваща статияФернандо Виана отвя Септември, бразилецът отбеляза четири гола насред Коматево (ВИДЕО)