Начало Водещи В гените на галапагоските гигантски костенурки се крие ключът към дълголетието

В гените на галапагоските гигантски костенурки се крие ключът към дълголетието

1306
галапагоските костенурки

Галапагоските гигантски костенурки притежават генетични модификации, свързани с „ремонта“ на ДНК, имунната защита и потискането на раковите заболявания, в които се съдържа ключа за дълголетието им, според проучване, публикувано в Малайзия Мейл.

Екип от международни изследователи е проучил геномите на две такива костенурки, едната от които Lonesome George – последният известен член на подвида Geochelone nigra abingdoni, който загина при засядане на галапагоския остров Санта Круз през януари 2012 г..

Те са открили „специфични за вида модификации, влияещи на гените за възстановяване на ДНК и на възпалителните процеси и гени, влияещи на развитието на рака“, според проучването, публикувано в списание „Nature Ecology & Evolution“.

Тихоокеанската островна верига край континенталната част на Еквадор е известна с уникалната си флора и фауна, изучавана от Чарлс Дарвин, докато развива своята теория за еволюцията. Дванадесет вида гигантски костенурки все още я обитават.

Директорът на национален парк „Галапагос“ Хорхе Карион заяви, че разкриването на тайните на дълголетието на тези костенурки ще помогне в усилията за възстановяване на популациите на гигантската костенурка в архипелага.

Гигантските костенурки, които могат да живеят повече от 100 години, пристигат във вулканичния регион на Галапагос преди 3-4 милиона години.

Смята се, че океанските течения са ги разпръснали около островите, създавайки 15 различни вида – три от които са изчезнали.

Втората изследвана гигантска костенурка е член на вид, обитаващ островите на атола Алдабра на Сейшелските острови.

предишна статияТийнейджърка продава на търг… девствеността си
следваща статияПазете се от Синдрома на коледната елха!