Начало Свят Вятърът на промяната беляза местните избори в Турция: нова карта на политическото...

Вятърът на промяната беляза местните избори в Турция: нова карта на политическото пространство

44
Опозицията в Турция печели местните избори
Снимка: БТА

Много граждани на Истанбул се радваха до зори (часа на рамазанския сахур – бел.авт.) на победата на местните избори от страна на главната опозиционна кемалистка Народна републиканска партия (НРП).

Улиците около сградата на голямата община на Истанбул в квартал Сарачхане бяха препълнени с хора от различни възрасти.

С червени знамена и плакати с изображения на Ататюрк, хората, сред които главно млади, някои с деца и бебета, скандираха, прегръщаха се, пееха, танцуваха, а колите вдигаха клаксони наоколо.

Екрем Имамоглу, избран отново за кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул, спечели за втори път този пост, но този път с още по-впечатляващ резултат, показва репортаж на Нахиде Дениз за БТА.

Според неофициалните резултати, когато бяха изброени около 95% от гласовете, Имамоглу водеше с един милион гласове (спрямо предишните избори през 2019 г. бе със 800 000 гласа повече) или с 50% предимство пред опонента си от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Мурат Курум, който получи 41,4%.

В първото си обръщение към многобройната публика, след като стана ясно, че води убедително пред Курум, Имамоглу завърза ръкави – познат жест от предишните избори, когато Ердоган манипулираше гласовете. Той посочи, че започва нов етап за истанбулчаните.

“Печели този прекрасен 16-милионен Истанбул, печели неговото голямо семейство. Този мегаполис е уникален, защото съчетава хора от различни етнически произходи и религии. Те имат право да бъдат стопани на него, а не да зависят от милостта на някого“, каза кмета.

Имамоглу спечели в условия на напрежение, които бяха изпълнени с компромати, заплахи и нападки както от управляващите, така и от бившите союзници на НРП в Националния алианс. Самият Ердоган лично агитираше на митингите срещу Имамоглу и изпрати министри от правителството да подкрепят опонента му Мурат Курум. Всички партии издигнаха свои кандидати с цел да разсеят гласовете за Имамоглу. Вътрешните разправии в НРП също бяха насочени към нараняване на репутацията му. Но Имамоглу успя да спечели най-трудната победа като кмет на 16-милионния град на Турция, за който самият Ердоган обича да казва “Който владее Истанбул, владее Турция“.

В Истанбул НРП спечели 25 от общо 39 общини. Общините, които се смятаха за крепости на ПСР – Юскюдар на азиатския бряг, централната община Бейоглу и Еюпсултан този път бяха спечелени от НРП.

Община Байрампаша, която бе управлявана от ПСР 22 години, бе спечелена от кандидата на НРП, който бе подкрепен от местната организация на българските турци Бултюрк.

Авджълар, Картал и Малтепе, където много от изселниците са от България, отново бяха спечелени от НРП, която има близки връзки с изселническите организации.

Според предварителните резултати НРП увеличава и присъствието си в общинските съвети от 28,53% на 33,56%, което е важно постижение, тъй като в голямата истанбулска община мнозинството в общинския съвет бе на ПСР.

Кметът на Анкара Мансур Яваш също спечели с почти двойно предимство пред опонента си Тургут Алтънок, който също бе силно подкрепен от Ердоган. НРП увеличи броя на спечелените общини в Анкара от 3 на 16.

Управляваната от кмета на Националното движение община Етимесгут в Анкара, която бе под власт на ПСР в продължение на три мандата, премина в ръцете на НРП. Кметския пост спечели един от най-популярните турски актьори – Ердал Бешикчиоглу, който е известен с ролите си на неподкупен полицай и държавен служител. Бешикчиоглу спечели с почти два пъти по-висок резултат от досегашния кмет Енвер Демирел.

Анализаторите отбелязват, че Турция се събуди в ново политическо пространство, където доминира червеният цвят на НРП вместо оранжевия на ПСР, който бе на власт през последните 22 години.

Народната републиканска партия, която е най-старата политическа формация в Турция, основана от създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, постигна успех на местните избори вчера, какъвто не бе постигала през последните 22 години. ПСР дойде на власт преди 22 години, печелейки местните избори.

“НРП за първи път от 47 години излезе първа на избори, водейки с 37,47% пред Партията на справедливостта и развитието, която за първи път от 22 години е втора с 35,67%, посочва анализаторът Гьокчер Тахинджиоглу.

Към трите мегаполиса на Турция – Истанбул, Анкара и Измир, НРП прибави и Бурса.

Изборите на 31 март и тежкото поражение на Партията на справедливостта и развитието ще имат шокиращи последици в политиката. Резултатите показват, че абсолютният победител в изборите е НРП на Йозгюр Йозел и кметовете на Истанбул и Анкара – Екрем Имамоглу и Мансур Яваш. И също Партията на новото благоденствие на Фатих Ербакан, която си гарантира място в политиката, посочва анализаторът Мустафа Караалиоглу.

Оправдаха се прогнозите, за които писа и БТА, че на 1 април сутринта 85-милионна Турция ще осъмне в различна политическа среда и нов политически баланс.

Световноизвестни медии като БиБиСи, Асошиейтед прес, Франс прес и китайската Синхуа наблюдаваха внимателно изборите чрез специални си пратеници. Преди изборите за Истанбул, БиБиСи предвиждаше, че кандидатът на ПСР Мурат Курум ще спечели, но прогнозата се оказа грешна.

Още международни новини – четете тук