Начало България Вътрешният министър: Има арестувани за нападенията над чужденци в София

Вътрешният министър: Има арестувани за нападенията над чужденци в София

49
На снимката: Калин Стоянов
На снимката: Калин Стоянов

Има задържани в двата случая, които станаха известни чрез клипове в социалните мрежи. Министърът на вътрешните работи в оставка, Калин Стоянов, уточни, че не става въпрос за расово напрежение.

Стоянов призова да не се ползват тези случаи за политически цели и да не се разпространяват внушения в обществото. Те са допълнително разяснени като лични конфликти, а не расови инциденти.

Двама чужденци, на 24 и 20 години, са задържани за нападението върху две непълнолетни лица на бул. „Витоша“. Те се познават и конфликтът е личен. В друг случай, задържан е 16-годишен българин за нападението над студенти от Великобритания.

Стоянов разкри, че бяха предприети допълнителни мерки за реда в София и близо 100 души бяха задържани по време на полицейска операция. Силите на СДВР и „Жандармерията“ се грижат за безопасността, без значение на националността на хората.

Въпреки обществените центрове, засиленото полицейско присъствие е гаранция за спокойствие в районите. Частна охранителна фирма гледа за реда в центровете. МВР осигурява защита както на българите, така и на чужди граждани.

Вижте още вътрешнополитически новини тук