Начало Свят Възобновяват преговорите за прекратяване на огъня в Газа

Възобновяват преговорите за прекратяване на огъня в Газа

44
Газа бомбардировки

Преговорите за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ в ивицата Газа ще бъдат възобновени в Кайро.

По информации в медиите ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс ще пристигне в каирската столица за нови разговори. Той ще се срещне с ръководителя на „Мосад“ Давид Барнеа и с представители на Египет и Катар – страни посредници между Израел и „Хамас“.

Президентът на САЩ Джо Байдън е информирал египетския президент и емира на Катар за напредъка на преговорите и е поискал участието на „Хамас“ в споразумение, което да се придържа, заяви високопоставен представител на американското правителство.

Делегация на „Хамас“ ще замине за Кайро утре за преговори за спиране на огъня в Газа по покана на египетските посредници. Групировката повтори исканията си, направени в предложение от 14 март, преди гласуването на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която призова за спиране на огъня в ивицата Газа, на 25 март.

„Хамас“ желае споразумение, за връщане на палестински жители и размяна на затворници. Израел стреми да унищожи „Хамас“.

Смъртните случаи водят до международен натиск върху Израел за начина, по който води войната и призиви да се спре доставката на оръжия към страната.

По последните данни, най-малко 33 137 палестинци са били убити и 75 815 ранени при военната офанзива на Израел от 7 октомври.

предишна статияУкрайна е в неизгодно положение след масираните руски атаки и недостигът на боеприпаси и войници
следваща статияКевин Пенев завоюва бронзов медал на земя на Световната купа по спортна гимнастика в Хърватия