Начало Новини Въглеродният отпечатък от производството на червено месо в Австралия е намалял със...

Въглеродният отпечатък от производството на червено месо в Австралия е намалял със 78 процента през 2021 г. спрямо 2005 г.

64
Въглеродният отпечатък от производството на червено месо в Австралия е намалял със 78 процента през 2021 г. спрямо 2005 г.

Нетните емисии на парникови газове от производството на червено месо в Австралия през 2021 г. са намалели със 78 процента в сравнение с 2005 г., показва проучване, цитирано от ДПА.

Докладът, поръчан от независимата компания, която регулира стандартите за управление на месо и добитък на австралийския и международния пазар „Мийт енд лайфсток Острелия“ – Ем Ел Ей (Meat and Livestock Australia – MLA) и съставен от Австралийската национална научна агенция (CSIRO), установява, че нетните емисии на парникови газове от производството на червено месо са били еквивалентни на 31 милиона тона въглероден диоксид (CO2) през 2021 г., или 40 процента спад спрямо предходната година.

„Тези промени в емисиите се дължат основно на намаляване на изсичането на гори и рядка дървесна растителност и увеличаване на растежа на растителността и съхранението на въглерод“, се казва в доклада.

В него пише още, че намалението е свързано и с промените в броя на добитъка в Австралия, като по-голямата част от емисиите през 2021 г. са „свързани с ентеричен метан, произведен от паша на говеда, и земя, изчистена и превърната в пасища“.

Влажните условия, благоприятни за растежа на растителността, свързани с метеорологичното събитие Ла Ниня между 2020 г. и 2021 г., бяха особено въздействащи, каза Джулия Уейт, ръководител на проекта Carbon Neutral 2030 (CN30) на Ем Ел Ей.

През 2017 г. австралийската индустрия за производство на червено месо се ангажира да постигне въглеродна неутралност до 2030 г.

Около една трета от всички емисии на парникови газове, причинени от човека, са свързани с храната, според проучвания, цитирани от ООН, като храните от животински произход обикновено се свързват с най-високи емисии.

Производството на месо често изисква обширни пасища, които могат да бъдат създадени чрез изсичане на дървета. Кравите също отделят метан, докато се хранят с трева и растения, а торовете, използвани за добив на културите за храна на едър рогат добитък, отделят азотен оксид, друг парников газ.