Начало Водещи Всичко, което трябва да знаете за СЕДЕМТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА

Всичко, което трябва да знаете за СЕДЕМТЕ ЧУДЕСА НА СВЕТА

199
Седемте чудеса на света

Херодот бил първият, който създал списък със седемте чудеса на света (или поне на света, познат по онова време на древните гърци). Но за съжаление неговите писания били загубени. Онези седем чудеса, които всички познаваме, са описани в поема Антипатър от Сидон през 140 г. пр. Хр., макар че по-късните списъци включват римски и християнски обекти. Ето ги и тях:

№1 Родоски колос

Големият бронзов статуя на бога на слънцето Хелиос бе издигната през 290г. пр. Хр. на гръцкия остров Родос. Високата 35-метрова статуя беше една от най-високите в древността, но просъществува само 56 години преди да бъде разрушена от земетресение.

Въпреки че изобразява мъж, статуята наподобявала на Статуята на свободата и имала женски черти.

№2 Великата пирамида на Гиза

Гробницата бе построена през 2560г. пр. Хр. от фараона Хеопс. Това е най-старата и най-голямата пирамида в Египет, която в продължение на 4000 години държеше рекорда за най-високото съоръжение в света (до построяването на Катедралата Линкълн през 1311г. ).

№3 Мавзолеят в Халикарнас

Мавзолеят в Халикарнас бе огромна антична гробница на цар Мавзол, владетел на Кария. Застроена през 353 – 351 г.пр.н.е. от неговата съпруга и сестра Артемизия, той е впечатляващ солиден храм, заобиколен от 36 колони в йонийски стил. Мавзолеят беше висок 45 метра и беше декориран с релефи и скулптури, дело на четирима прочути гръцки майстори.

№4 Александрийски фар

Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен около 280 г. пр. Хр. на остров Фарос близо до град Александрия в Египет, фарът използваше светлината от голям огън, която се отразяваше чрез огледала и можеше да се види на 50 км. навътре в морето. Разрушен е при земетресение през 1375 г. и по неговите останки султан Кайт бей издига крепост, която е там и до днес.

№5 Храмът на Артемида

Храмът на Артемида в Ефес е най-големият храм през древността. Сградата се издига в облаците и Филон Византийски я описва като по-впечатляваща дори от Висящите градини на Вавилон и Родоския колос. Първият храм на богинята Артемида е построен около 800 пр.н.е. и вътре се пазел свещен камък, вероятно метеорит, свален от Юпитер.

чудеса

През следващите векове храмът е разрушаван и изново построен няколко пъти, като в крайна сметка архитектът Херсифрон от Кносос построява голям нов храм с помощта на 106 мраморни колони.

№6 Висящи градини на Семирамида

Висящите градини на Семирамида не са открити до днес, но се смята, че са били построени във Вавилон в Ирак. Те представлявали терасирани и изкуствено напоявани градини, построени според една легенда от цар Навуходоносор II, а според друга – от асирийската царица Семирамида. Майка на Младите.

чудеса

Мястото на тяхното разположение все още е загадка.

№7 Статуя на Зевс Олимпийски

Статуята на Зевс Олимпийски, изработена около 435 г.пр.н.е. от прочутия гръцки скулптор Фидий, е сред старите 7 чудеса на света. Олимпия била важен религиозен център на Древна Гърция. Зевс бил излъчвал огромно присъствие в храма, който беше 64 метра дълъг и 28 метра широк, с височина на вътрешното помещение 20 метра.

предишна статияДенков: След 12 г. забавяне можем да се поздравим за Шенген
следваща статияХубаво време и днес. Температури до 16 градуса