Начало Водещи Връчват наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Махса...

Връчват наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Махса Амини и движението „Жена, живот, свобода“

99
Махса Амини е носителят на наградата
Снимка: БТА

Роберта Мецола, председателят на Европейския парламент, ще връчи днес наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и движението „Жена, живот, свобода“ в Иран.

Семейството на Махса Амини, кюрдката от Иран, която почина след арест миналата година заради неспазване на правилата за носене на хиджаб в Иран, няма да може да пътува до Франция, както беше планирано. Те не успяха да напуснат Иран, тъй като им бяха конфискувани паспортите, съобщава адвокатката Ширин Ардакани. Вместо тях, на церемонията ще присъства друг техен адвокат – Салех Никбахт.

Наградата „Сахаров“ бе присъдена на Махса Амини и на движението „Жена, живот, свобода“, което нейната смърт породи в цял Иран. То беше потушено от властите, а според ирански правозащитници са загинали стотици демонстранти и хиляди хора бяха арестувани.

Наградата „Сахаров“ е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека

Тя е наименувана на съветския учен и дисидент Андрей Сахаров и се връчва на личности и организации за изключителни постижения в защита на човешките права и свободи.

Наградата се присъжда в областите: защита на правата на човека и основните свободи, закрила на правата на малцинствата, спазване на международното законодателство, развиване на демокрацията и въвеждане на върховенството на закона.

Всяка година политическите групи в Парламента и европейски депутати номинират потенциални кандидати, от които се избират 3 финалисти. След това представителите на политическите групи избират победител.

Наградата се връчва официално от председателя на ЕП по време на декемврийското пленарно заседание, на или около 10 декември – деня, в който е подписана Всеобщата декларация за правата на човека на Организацията на обединените нации.

Победителят получава удостоверение и 50 000 евро

Още новини от Европа – четете тук

предишна статияПремиерът Денков отговаря на въпроси на живо във фейсбук
следваща статияНай-накрая: Започна демонтаж на Паметника на Съветската армия