Начало България ВРЕМЕТО: Каква е обстановката в страната? 

ВРЕМЕТО: Каква е обстановката в страната? 

1086

В понеделник през страната ще премине студен атмосферен фронт. С преминаването на фронта от запад на изток ще има превалявания, отначало от дъжд, който, с понижението на температурите, на места ще преминава в сняг.

От северозапад облачността бързо ще се разкъсва и до вечерта над западната половина ще намалее до незначителна. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо от средното за декември.

В планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на 1200 м ще е около 3 градуса, на 2000 м – около минус 2 градуса.

По Черноморието ще е облачно със слаби валежи от дъжд. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са 8-10 градуса. Температурата на морската вода е 12-13 градуса, вълнението на морето ще бъде е 1-2 бала.

Седмицата започна с нови снеговалежи в столицата. Вече се извършва обработка на пътищата със смеси срещу заледяване в града. Обработват се опасни и стръмни пътни участъци, мостове и трасета, по които се движи масовият градски транспорт.

Работи се в райони като „Овча купел“, „Слатина“, „Витоша“ и други. В готовност са 122 снегопочистващи машини. Опесъчаване е направено в планинските пътища „Бояна – Златни мостове” и „Драгалевци – Алеко”. Градският транспорт се движи по обичайните си маршрути.

Получени са 13 сигнала за паднали клони през нощта срещу понеделник в София, съобщиха от Столична община. Направени са няколко обхода на водни обекти и критични места. Районните администрации продължават наблюдението на речните корита. Нивата на реките се понижават. Продължава контролираното изпускане на язовир „Суходол” 2.

Остава бедственото положение в общините Девин и Смолян. Ситуацията там постепенно се нормализира след обилните валежи. Областният управител на Смолян Недялко Славов обяви, че бедственото положение ще бъде в сила до окончателното отстраняване на щетите и до осигуряване на достъп до населените места.

След проливните дъждове се активизираха и няколко свлачища. Пътищата към родопските села Мугла, Щикъл и Киселчово са непроходими заради падналата кална маса. Работата по разчистването им обаче ще започне след трайното спиране на валежите.

Обстановката в Кюстендилско, където също е обявено частично бедствено положение, се нормализира. Река Бистрица вече е понижила нивото си, въпреки че за 24 часа то се вдигна пет пъти.

Ще се извърши обследване на щетите по поречието на реката. Няма данни за пострадали хора и жилищни сгради. Засегнати са единствено второстепенни постройки. След пълното отдръпване на реката на място ще бъде извикана тежка техника, която да разчисти наносите.

През 2009г. по тези места е правено укрепване на речното корито, но без успех – водата пак успя да пробие загражденията.

предишна статияПочитаме паметта на Света Варвара
следваща статияОптимистична прогноза за влизането на България в „чакалнята на еврозоната”