Начало Коментар Воюват ли Костадинов и Румен Радев за един и същи електорат?

Воюват ли Костадинов и Румен Радев за един и същи електорат?

49
Румен Радев и Възраждане

Втори кръг от консултации за съставяне на правителство бяха проведени при президента днес. Очаквано – опозицията в парламента в лицето на „Възраждане“, БСП и ИТН се обявиха за предсрочни избори.

Това, което обаче направи впечатление днес беше острият тон, който от „Възраждане“ си позволиха по адрес на президента. От години Румен Радев не е в много топли отношения с БСП, които за първи път издигнаха кандидатурата му за президент.

В разговорите днес между Радев и Костадин Костадинов прехвърчаха искри. Лидерът на „Възраждане“ обясни, че партията му няма да получи подкрепа за правителство заради „феодално-олигархичния модел“ и „олигархично-посланическия модел“, по които се управлява държавата. Страната е в „безвремие“ и се топи, заяви още Костадинов.

Той заяви също така, че президентът носи отговорност за състоянието в страната, визирайки референдума за еврото.

„Вие трябваше да застанете в защита на българския народ“, подчерта лидерът на „Възраждане“.

„Това е абсолютно невярно“, отговори Румен Радев и обясни, че без решение на парламента не можел да разпише указ за провеждане на референдума.

Това обаче не обезкуражи Костадинов, който заяви, че е очаквал от президента решителни мерки за защита на законността. „България ще заприлича на нормална държава, когато всички спазват законите“, отвърна Румен Радев.

„Трябва да уважаваме институционалността“, настоя президентът.

На какво се дължат тези искри?

Каквото обединява президента и „Възраждане“ в общите им политически „патриотични“ възгледи, ги и настървява един срещу друг. Това е електоратът. Както и БСП, така и „Възраждане“, и Радев се борят за „патриотичния“ вот. Традиционно той е между 15 до 20 процента.

Че това е така особено ясно личи от думите на Костадинов, който в прав текст заяви на президента, че е изоставил хората, тоест – електората.

Ако Румен Радев оглави нов политически проект, поведението на „Възраждане“ е напълно обяснимо – защото новата формация ще се прицели именно към техните избиратели, а това означава „изсмукване“ на силите на само на „Възраждане“, а и на БСП.

„Възраждане“ видимо започнаха да губят депутати и общински съветници, освен ако това не е част от друга игра. Със сигурност обаче може да се твърди, че наративите, с които си служат и Радев, и „Възраждане“, а и БСП, са едни и същи.

Това особено ясно пролича след битовите сбивания в София, които бяха определени от горепосочените актьори като безпрецедентни случаи на насилие на мигранти срещу българи. Само че после се оказа, че не става въпрос за компютри, а за компоти.

И от Радев, и от „Възраждане“, а и от протестиращите в събота младежки организации, които бяха предвождани от съпредседател на една друга „патриотична“ формация, беше отправено и внушението, че това се случва заради поети от правителството ангажименти за прибиране на бежанци от Австрия.

Каквито всъщност няма.

Така че на електоралния фронт при предстоящите евроизбори (а вероятно и възможни предсрочни парламентарни) битката ще е за това кой ще успее да се закичи с ореола на Пръв патриот.

 

предишна статияРъководители на американските разузнавателни служби призоваха Конгресa на САЩ да одобри нова военна помощ за Украйна
следваща статияСпоред оценки на правителствена агенция: Офшорните вятърни паркове могат да покрият до 25 на сто от изключителната икономическа зона на Германия