Начало България Войната на министър Комитова, с която иска да спести 1 млрд. лева...

Войната на министър Комитова, с която иска да спести 1 млрд. лева на данъкоплатците

1427

Сблъсъкът между министър Виолета Комитова и строителните фирми става все по-жесток. Арх. Комитова направи няколко изявления, които разгневиха браншовата камара, а оттам гневно отвърнаха.  Камарата на строителите в България и Българска браншова камара „Пътища“ поискаха оставката ѝ и призоваха за протести.

Те я обвиниха, че не знае какво говори и бърка броя на строителните фирми в България. Но министърът на регионалното развитие и благоустройството също имаше отговор. Пресцентърът на министерството разпространи подробно какво точно е казала Комитова.

Според Комитова фирмите имат излишък от аванса

В строителния бранш има дълбоко разделение на фирмите. Една малка група са получили от държавата аванси общо за 1,4 млрд.лв., и друга, по-голяма, която не е получила нищо. Това разделение не е създадено от служебното правителство, а е наследство от предишното управление на пътния сектор. Това е заявила в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова според пресцентъра.

Според нея по тази причина в рамките на седмицата е имало два протеста – във вторник на фирми, които са работили без аванс, а в петък – тези, които разполагат с огромен финансов ресурс, получен предварително.

Министърът напомни, че протестират пътностроителните дружества, които са дълбоко разделени с всички останали строителни компании.

“В България има повече от 21 000 строителни фирми с над 155 000 работници, по данни от НСИ. От всички тях протестират само тези от пътното строителство. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки, цена и качество. Около 20-30 фирми от пътния бранш от години работят без да се състезават, понякога без обществени поръчки, по „ин хаус“ процедури и по 5-годишни договори. Това е допуснато от предишното ръководство на държавата, АПИ и „Автомагистрали“. Имаме 21 000 фирми, които работят в пазарна икономика и 20-30, които са в икономика, която не е свързана с европейските ценности, евроатлантическата ни ориентация и пазарната икономика. Те живеят в пълен комфорт и са се устремили към пазарна икономика, на изток от нас“, коментира регионалният министър.

Министър Комитова е посочила, че въпросните групи от фирми са получили от предишните управляващи 1,4 млрд. лв. аванси, а сега имат претенции да получат още над 900 млн. лева. Ето защо е нелогично работниците да казват, че нямат заплати – фирмите имат излишък от аванса. Тя е казала, че заедно с Главна инспекция по труда /ГИТ/ ще бъдат направени проверки колко от работниците са ощетени.

Според Комитова протестът изпълнява задачата да създава напрежение в обществото и
политически да взриви обстановката.

Строителните фирми възмутени

В позиция, разпратена до медиите, Камарата на строителите в България заяви, че е недопустимо ресорният министър да не знае колко строителни фирми работят в България и да твърди, че са 21 000.

„Изразяваме недоумение и възмущение от поведението на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което покани на среща собственици на фирми и не се яви на нея. Няма да коментираме казаното по този повод от служебния регионален министър арх. Виолета Комитова. Само бихме желали да й обърнем внимание, че е недопустимо ресорният министър да не знае колко строителни компании работят в България и да твърди, че те са 21 000. За кой ли път в публичното пространство арх. Комитова „хвърля“ цифри и понятия, които очевидно не разбира“, се казва в позицията на строителите.

От там припомнят, че КСБ поддържа единствения в страната Централен професионален регистър на строителя и информацията в него се актуализира всяка година. Без да са вписани в него, фирмите нямат право да извършват дейност. Така се гарантира, че по строителните площадки работят само легитимни представители на бранша, с необходимата квалификация и професионална отговорност. Към края на август т.г. в регистъра са вписани 6 348 фирми в различните категории. Членуващите в ББК „Пътища“ са и наши членове , както и още стотици фирми, свързани с пътното строителство.

„Ние сме българските строители – не сме роби. Ние сме едни от най-сериозните работодатели в България. И няма да търпим несериозно отношение към нас! Ние построихме и строим Нова България“, казват още от КСБ.

Кой е прав и кой е крив

Сагата ще продължи и следващата седмица, когато министър Комитова е свикала нови срещи със собствениците на фирмите.

„Ние не разбрахме кои протестират, от къде да знаем, дали е вярно, че хората имат или нямат заплата, за това не го приемам като чиста монета. Пред МРРБ стоят хора, протестират, че нямат заплати, но аз нямам гаранция, че ако платя на посредници, собственикът няма да отиде после с тези пари – 50 милиона например – в Дубай, и хората пак да са без пари“, е коментирала Комитова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

„От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог”, е заявила още тя.

предишна статияКирил Петков: Не сме партия на президента, нито сме продължение на „Демократична България“
следваща статияПроф. Здравко Попов: Системната дебългаризация в РС Македония е своеобразен Възродителен процес