Начало Новини Водолази ще се върнат за акция по издирване във водите на пристанището...

Водолази ще се върнат за акция по издирване във водите на пристанището на Балтимор след срутването на моста "Франсис Скот Кий"

39
Водолази ще се върнат за акция по издирване във водите на пристанището на Балтимор след срутването на моста "Франсис Скот Кий"

Очаква се водолази от спасителни екипи да се гмурнат отново днес във водите на река Патапско в района на пристанището на американския град Балтимор, щата Мериленд, където судар на товарния кораб под сингапурски флаг „Дали“ в един от пилоните на моста „Франсис Скот Кий“ вчера рано сутринта стана причина за срутването му, предаде Ройтерс.

Пристанището на Балтимор, едно от най-натоварените на Източното крайбрежие на САЩ, беше затворено за неопределено време поради инцидента, отбелязва Ройтерс. Рухването на моста създаде хаос в движението в града и целия район.

Вчера вечерта издирването бе преустановено, като щатската полиция на Мериленд и местното подразделение на Бреговата охрана обявиха, че всякакви дейности по издирването са станали невъзможни поради намалената видимост и все по-коварните течения, носещи отломки от разрушения мост.

„В 6 часа сутринта се надяваме водолазите отново да могат да влязат във водата, за да извършат по-щателно изследване на района. Ще направим всичко възможно, за да намерим шестимата, които са в неизвестност“, заяви снощи полковникът от щатската полиция Роланд Бътлър, цитиран от Ройтерс.

„Не вярваме, че ще открием жив някого от шестимата“, допълни контраадмирал Шанън Гилрет, началник на Пети окръг на Бреговата охрана на САЩ. Ройтерс припомня, че спасителите са извадили двама души живи от водата вчера.

Сред хората, паднали от моста по време на сблъсъка и намиращи се в неизвестност, има граждани на Мексико, Гватемала и Салвадор според информация от мексиканското посолство във Вашингтон. Губернаторът на Мериленд Уес Мур заяви по повод инцидента, че не е известно да е имало нередности по конструкцията на моста „Франсис Скот Кий“ и увери, че всички изисквания по безопасност са били спазени.

Ударът на кораба в пилона на моста насочи вниманието към сигурността на кораба „Дали“, който е поемал от пристанището на Балтимор към Шри Ланка, посочва Ройтерс. Същият кораб бе замесен в инцидент в пристанището на белгийския град Антверпен през 2016 г., когато се удари в кей, докато се опитваше да излезе от терминала за контейнеровози в Северно море.

При инспекция през 2023 г., извършена в Чили, е бил установен проблем в „задвижването и помощните машини“ на този плавателен съд. Морската и пристанищна администрация на Сингапур заяви, че той е преминал две отделни проверки в чуждестранно пристанище през юни и септември 2023 г. От там уточниха, че дефектно гориво е било изхвърлено преди отплаването на товарния кораб след инспекцията през юни 2023 г.

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджидж заяви, че затварянето на пристанището на Балтимор ще има „голямо и продължително въздействие върху снабдяването“. То обработва повече автомобилни товари от което и да е друго пристанище в САЩ – през 2022 г. там са преминали над 750 000 автомобила, а контейнерните и насипни товари варират от захар до въглища, посочва Ройтерс.

предишна статияКирил Петков: Ще върнем папката празна
следваща статияИзбори ’24: Борисов и Пеевски си постилат за управление за следващата декада