Начало Анализ Водещ спортен сайт прогнозира: Григор е №1 по шансове за дебютна титла...

Водещ спортен сайт прогнозира: Григор е №1 по шансове за дебютна титла на „Аустрелиън Оупън“

1369

Една от водещите световни спортни медии в света – „Спортс Илюстрейтид“ публикува интересен материал, в който дава своята прогноза за петимата най-вероятни тенисисти, които тази година имат шансове да спечелят първата си титла от Големия шлем, и то още в Австралия. На първо място сред тях е българинът Григор Димитров, а останалите четирима са Александър Зверев, Давид Гофен, Ник Кириос и Милош Раонич.

Ето какво пише анализаторът Стенли Кей на сайта на спортната медия за очакванията си и конкретно за Григор Димитров:

„От 2004 г. насам са проведени 56 издания на турнири от Големия шлем. 46 от тях са спечелени от Роджър Федерер (19), Рафаел Надал (16) и Новак Джокович (11). Стан Вавринка и Анди Мъри имат по три трофея, а по веднъж титла от Шлема са вдигали Гастон Гаудио, Марат Сафин, Хуан Мартин дел Потро и Марин Чилич. Доминацията на голямата тройка рано или късно ще приключи. Все пак Роджър е на 36, Рафа на 31, въпреки че спечелиха всичките четири трофея през 2017 г. Новак пък за първи път излезе за дълго от Тура поради контузия, което не е добър знак.

На феновете на тениса, които гледат надпреварите всяка година, искам да кажа, че има още професионални тенисисти, които имат все по-добри шансове за спечелване още на първия турнир от „четворката“ – Аустрелиън Оупън.

Естествено, в Мелбърн ще видим Федерер, Надал, Джокович, Чилич и Дел Потро, и, за да бъдем наясно – не казвам, че някое от тези момчета няма да спечели. Но все пак виждам петима тенисисти, които имат шанс да вдигнат дебютна титла от Големия шлем в Мелбърн.

На първо място сред тях е Григор Димитров. Известен с прякора си „Бейби Фед“, макар и още да не го е заслужил напълно, той изпрати най-силната си година. Да, не спечели трофей от Шлема, но записа победи в други важни надпревари – взе първата си титла от Мастърс 1000 в Синсинати, стана №1 и на финалите в Лондон. Това му отреди третото място в края на годината. 2017 г. започна силно за него – с титла в Бризбейн и полуфинал на Аустрелиън Оупън, негов втори в Шлема.

Какво се промени в играта му през 2017 г.? Очевидно има и някои странични фактори, като контузиите на част от водещите играчи в Тура.

Но и играта на Димитров стана много по-постоянна и той показа израстване. Едно от най-важните неща, които той подобри на корта, е психиката. Тя се проявява все по-силно, особено в напечените моменти, когато трябва да се спасяват точки за пробив. Димитров печели 70 процента от тези точки през 2017 г., което е с 10 повече от средния му процент за предходните шест години.

Подобно подобрение е ключово и нагледно показва, че Григор е все по-устойчив психологически. С оглед самочувствието натрупано в Лондон и натрупания опит, може би големият момент за Григор предстои да настъпи“.

предишна статияВАЖНО ЗА СОФИЯНЦИТЕ: Промени в движението заради откриването на европредседателството
следваща статияПриятелството между прасе и кучета. Най-сладкото видео!