японска бира

Южнокорейският внос на японска бира се срина почти до нула миналия месец поради бойкот на потребителите, предизвикан от ожесточен търговски и исторически спор между Сеул и Токио, показват данните в понеделник.

Японски компании доставиха бира на стойност 223 000 долара за Южна Корея през август, показват данните от статистиката в Сеул – намаление с 97% от внесената миналата година японска бира за 7,57 милиона долара.

Преди кавгата в търговията, която предизвиква опасения относно връзките между съседите, японската бира отдавна е любимата алтернатива на южнокорейците за производството на собствените им пивоварни.

През август вносът на бира от Япония падна до 13-то място,поради което пенливата напитка от Китай, Холандия и Белгия сега имат най-големи дялове във вноса на Южна Корея.

Сеул и Токио са въвлечени в търговския спор от юли, когато Япония засили контрола върху износа на три химикала, които от съществено значение за ключовите продукти на южнокорейските технологични компании като Samsung.

Ограниченията последваха след редица съдебни решения в Южна Корея, изискващи от японските фирми да плащат за принудителен труд, на който са били подлагани корейците по време на Втората световна война.

Оттогава сред южнокорейците се надига широко разпространен бойкот на японски стоки, включително бира, козметични продукти и коли.

Японските автомобилни производители също наблюдават спад в продажбите в Южна Корея през последните месеци.

предишна статияИ затворниците откриват тържествено учебната година
следваща статияВремето остава слънчево и топло, но сутринта не забравяйте връхната дреха