Начало Здраве Внимание! Седенето на стол отключва 14 болести

Внимание! Седенето на стол отключва 14 болести

1566
Заседналият начин на живот е вреден, както за здравето ни, така и за живота. При хората, които седят шест часа на ден или повече, р

Заседналият начин на живот е вреден, както за здравето ни, така и за живота. При хората, които седят шест часа на ден или повече, рискът от смърт нараства с 19% в сравнение с тези, които седят по-малко от три часа. Това съобщиха от American Cancer Society, и според авторите на научните трудове, има 14 вида заболявания, които се отключват именно по този начин.

Това са рак, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, бъбречна и чернодробна недостатъчност, самоубийство , хронична обструктивна белодробна болест и други белодробни заболявания, неврологични заболявания, Алцхаймер и Паркинсон, язви и други стомашно-чревни заболявания.

Над 128 хиляди души са наблюдавани в продължение на 21 години. По време на началото на проучването никой от участниците не страдал от хронични заболявания. По време на проучването 49 000 души загинали. Здравето на тези, които са прекарали много часове в седнало положение, е по-лошо.

Столът (сам по себе си, а не самото седене) уврежда тялото – не е много ясно, но това прави кръвната захар и инсулиновата концентрация и налягане по-високи. Евентуалната предразположеност към някои хронични заболявания се обяснява с това. Що се отнася до болестите на Паркинсон и Алцхаймер, може би те са причинени от заседналия начин на живот. Учените казват, че предотвратяването на такива заболявания е просто – трябва да спрете на седите и да се отдадете на някакъв вид дейност.

предишна статияКолко пести движението по инерция?
следваща статияСмешни футболни моменти