„Аз винаги съм бил и за свободата на словото, и за изразяването на различни позиции.  С Българския хелзинкски комитет (БХК)сме работили добре. Неправителственият сектор е изключително важен като коректив на всяко управление и винаги, когото са ни давали сигнали и са били правилни, сме се съобразявали с тях“, коментира преди часове за Телевизия „Европа“ премиерът Бойко Борисов искането на ВМРО към главния прокурор Сотир Цацаров да бъде забранен Българският хелзинкски комитет.

„От ГЕРБ няма такива предложения. Човешките права, свободата на словото са символ, който партия ГЕРБ винаги е изповядвала и пак повтарям – ние дори не сме обмисляли подобен вариант“, бе категоричен премиерът на България и лидер на ГЕРБ.

В рамките на няколко дни премиерът и правителството се оказват в коалиционно и институционално менгеме, принудени да реагират с несъгласие ( по-откровено или по-завоалирано) на, меко казано, неумни провокации, на коалиционния партньор от ВМРО.

Провокация 1: Водачите на тази организация Каракачанов (едновременно военен министър и вицепремиер) и Джамбазки (едновременно евродепутат и кандидат за кмет на София и с вече обявени мераци да става и президент после)  заплашиха Борисов, че ще напуснат управлението преди местните избори у нас, ако България подкрепи  старта на присъединяването на Северна Македония към ЕС.   ( Като в особената им акция срещу правителството се включи и държавният глава Румен Радев, който спешно привика премиера, за да се изяснява позицията на страната ни на 17 октомври в Брюксел и „червените линии, които не бива престъпва“, когато европейските правителства ще трябва да се произнесат „за“ или „против“ европейското бъдеще на Скопие).

Провокация 2:  ВМРО – с комюнике от партийната си централа и чрез устата на Ангел Джамбазки поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде забранен, да бъде прекратена регистрацията на Българския хелзинкски комитет у нас заради „недопустима намеса в съдебната власт и за антибългарска дейност“.

Вините на БХК били: осъществяване на антидържавна дейност „като организирането на безплатни семинари за магистрати и воденето на дела пред Съда по правата на човека в Страсбург. От ВМРО се позовават на текст от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който предвижда „преустановяване на организация/организации, ако е налице извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави“.

Каракачанов, Джамбазки и сие се аргументират в искането си за изгонване на международната правозащитна организация от България като твърдят, че „организирането на безплатни семинари за магистрати от страна на БХК е индоктриниране на съдии, прокурори и следователи в полза на престъпници“, а воденето на дела пред Съда по правата на човека в Страсбург било само привидно  правозащитна дейност, която иначе „само злепоставя България и поставя в риск български граждани“.

Казва се още дословно: „част от обучаваните от БХК по семинари магистрати, по-късно решават съдбите на доказани престъпници като Полфрийман.“

И в случая със Скопие, и в случая с Българския хелзински комитет премиерът Бойко Борисов се оказа зле изненадан и принуден да реагира в конфуза и пред българските граждани, и пред Европа, и пред държавата Северна Македония и нейните граждани и нейния министър-председател Заев с лични изявления. ( Това, че и българският електорат гледа и слуша в случая, си е направо бял кахър).

Борисов даде дипломатично контра на вредните популистки и предизборни упражнения на коалиционния правителствен член ВМРО.

„Да спрем Северна Македония по пътя ѝ ще означава в историята да пише, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята”, успя да реагира премиерът по казуса Скопие в Европейския съюз.

За ликвидирането на БХК в България  Бойко Борисов каза, нека припомним отново :

„От ГЕРБ няма такива предложения. Човешките права, свободата на словото са символ, който партия ГЕРБ винаги е изповядвала и пак повтарям – ние дори не сме обмисляли подобен вариант срещу Българския хелзински комитет“.

Като допълнение уточни само, че съответно на тристранното коалиционно споразумение с ОП, решения на други партии той като лидер на ГЕРБ не коментира.

Да речем, че на последните две провокации на члена на правителството ВМРО срещу правителството точката е сложена.  Някак е сложена.

Няма как обаче да бъде сложена точката на въпросите за опасностите за всяко управление, което може да бъде злепоставяно, в някакъв смисъл дори рекетирано от популистки крайности, стигащи почти до ексцесии срещу съвременния образ на България, на европейска България.  Пък било то и под байрака на някакво патриотарство.

В реакцията за ставащото хич не са пренебрегване наред с другото и социалните мрежи. Непренебрежим социален индикатор за ставащото долу, в низините. Та, там, в тези социални мрежи от дни текат искрено гневни, но и убийствено тежки блицкоментари.

Някои от обществените присъдите над ВМРО, към т.нар. патриоти стигат до обвинения във фашизоидно поведения, за „нов фашизъм“.

Други блицкоментари дават и ред  други нюанси :

„На руска тамбура свирите а пеете српска песен ! Не ви требеше никаква комисиа…Треба прво да поткрепете Македониа за ЕУ ,след това развој на економско сатрудничество , па култура и на крај историата сама по себе. Вака ги храните македонските србомани и по не знам кој пат повтарвате традиционалните исторически катастрофи. И то во условиа кога сте на правата стрна,американската. Опаметете се ,лузери !“, гневно коментира, както личи, редови гражданин събрат.

Завеса. Поне във фейсбук.

предишна статияЖителите в районите „Витоша“ и „Овча купел“ остават на сухо
следваща статияЕдна зодия ще има неразбирателства с любимия днес, друга да очаква нещо важно да се случи