Начало България ВМЗ – Сопот отчита рекордни приходи за 2023г.

ВМЗ – Сопот отчита рекордни приходи за 2023г.

29
ВМЗ-Сопот
На снимката: Порталът на ВМЗ-Сопот.

Заводите за машиностроене „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 година, като това е двойно повече от предходната. Данните на дружеството показват този феномен, съобщи БНТ.

Фирмата отбелязва увеличено търсене на специални продукти на пазара. Следователно планират разширяване на капацитета с нови технологии и линии, като разходите за дълготрайни активи превишават 20 млн. лв.

Трябва да се отбележи, че ВМЗ произвежда различни видове боеприпаси, снаряди и ракети от съветски тип, които се продават на страните от НАТО.

Броят на работниците в държавната фирма се увеличава с около 500 души през последната година, достигайки над 4100 души. Техните заплати също се увеличават постоянно. Пред празника Великден, служителите във ВМЗ ЕАД – Сопот ще получат допълнително възнаграждение, равно на една минимална заплата в дружеството. Това ще донесе около 760 лева в портфейла на всеки работник в най-големия държавен завод в отбранителната промишленост. Сумата ще бъде изплатена преди светлите християнски празници, информира ръководството на ВМЗ. Така Съветът на директорите на ВМЗ продължава традицията да начислява по една минимална заплата преди Коледа и Великден.

Споразумението е постигнато с профсъюзните партньори и се основава на добрите финансови показатели на компанията. Профсъюзите са доволни от управлението на предприятието, посочват от ВМЗ.

През последните две години ВМЗ е във възход.

За разлика от миналото лошо управление, което го изправи пред банкрут. Сега има поръчки и договори за следващите две години, отбелязват от фирмата.

Прогнозира се, че и през 2024 година приходите и печалбата му ще се увеличават. ВМЗ е най-големият работодател в региона и интересът на търсещите работа в Подбалкана е главно насочен към него.

В същото време управлението работи за повишаване на компетентността на работниците си, сътрудничейки с Професионалната гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот и Техническия университет в София.

Още икономически новини – четете тук

предишна статияПедро Санчес заплаши да подаде оставка като премиер на Испания
следваща статияВМЗ – Сопот отчита рекордни приходи за 2023г.