Начало Водещи Вместо зехтин: Използвайте ленено и конопено масло

Вместо зехтин: Използвайте ленено и конопено масло

1177

В света са познати растителни масла, които не просто не отстъпват по качества на рекламирания зехтин, но са многократно по-добри от него и помагат за прочистване на кръвоносните съдове. Лекарят – кардиолог и кандидат на медицинските науки Анна Кореневич разказа за това пред РИА Новости.

„Каква е същността на здравословната диета за сърцето и кръвоносните съдове? Тя включва храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Има традиционни продукти, които съдържат огромно количество омега-3. На първо място това е конопеното масло. То е доста вкусно и не толкова скъпо като зехтина. Например, лененото масло съдържа още повече полезни мастни киселини, но не на всички би допаднало на вкус, по-добре е да го използвате за печене. Това масло обаче съдържа 15 пъти повече омега- 3 мастни киселини от зехтина“, каза Кореневич.

Според нея, за да могат кръвоносните съдове да останат „чисти“ в продължение на много години, е необходимо хората да преразгледат хранителните си навици.

„Когато кръвоносните съдове се запушат, проблемът ще трябва да се реши хирургично или като се пият много хапчета, които не са най-полезни за организма като цяло“, подчерта кардиологът.

По-рано кардиолозите предупредиха, че дефицитът на омега-3 мастни киселини в организма може да се сравни с тютюнопушенето, което отнема до четири години живот. В същото време дефицитът на омега-3 съкращава живота с пет години.

Ниските нива на омега-3 са свързани със сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер, проблеми със зрението и други заболявания.