Д-р Хартмут Хангел /сн:videoportal.uni-freiburg.de копирано от: https://debati.bg/virusolog-novata-mutatsia-na-koronavirusa-e-po-zarazna-i-osobeno-zhiznena/ /

„Новата мутация на коронавируса е по-заразна, отличава се с особена жизненост и се е адаптирала към хората още по-добре от досегашния вариант“, казва вирусологът Хартмут Хенгел. Въпреки това той не вижда повод за паника. Ето неговите отговори за „Дойче веле“.

От Великобритания ни застигнаха обезпокоителни новини за мутация на коронавируса, като този нов вариант навярно е значително по-заразен от досегашния. Има ли повод за тревога?

Не смятам, че към сегашния момент има сериозен повод за тревога. Появата на вирусни варианти не е нещо необичайно. По време на пандемия вирусът се размножава често, поради което е напълно естествено да се появяват вирусни варианти, които приоритетно да се разпространяват на определени места. Мисля, че засега е прекалено рано да се каже дали новопоявилият се във Великобритания вариант VUI-202012/01 е особено опасен. Досегашните информации от Лондон не дават повод за такива заключения.

Колко по-заразен е този нов вариант? Британският премиер Борис Джонсън говори за 70%.

Засега можем да кажем следното: този вариант има генетичните качества да стане самостоятелен. Той се отличава ясно от досега наблюдавания относително хомогенен вирусен геном на Sars-CoV-2. Затова новата мутация безспорно има своя собствена генетична сигнатура. Засега виждаме, че поне във Великобритания този нов вариант изглежда се разпространява по-бързо – тоест, има по-високо число на репродукция. Тепърва ще трябва да се установи дали това важи принципно и за други места.

След като още не е еднозначно доказано, че новият вариант на коронавируса е принципно по-заразен, как да си обясним факта, че над 60% от новите инфекции в Лондон и над 40% от новите заразявания в Южна Англия са причинени именно от тази мутация?

Досегашните данни показват, че новият вариант на коронавируса се отличава с особена жизненост и се е адаптирал към хората още по-добре от досегашния. Фактите, с които разполагаме досега, определено говорят, че вариантът VUI-202012/01 е по-заразен. Засега обаче няма индикации, че той предизвиква по-тежки форми на Ковид-19 или по-висока смъртност.

Съобщено бе, че този вариант на коронавируса се среща вече и в Южна Африка. Там дори се опасяват, че той предизвиква по-тежки форми на заболяването сред младите хора.

Южноафриканският вариант е възникнал независимо от британския, но той също представлява сходна комбинация от мутации. Засега обаче двата варианта не могат да бъдат сравнявани пряко, а и към момента не мога да кажа доколко информациите от Южна Африка се базират на солидни анализи.

Дали новият вариант на вируса вече е пристигнал и в Германия?

Надеждни данни за това все още няма. Не можем обаче да изключим вероятността той вече да циркулира из страната. Но дори още да не е пристигнал, просто няма как да не се появи и в Германия. Въпросът е не дали, а кога.

А доколко ефективни са предпазните мерки, които бяха взети – например ограничаването на пътуванията от и до Великобритания?

Смятам ги за правилни, защото ни осигуряват време. Време, от което се нуждаем, за да съберем информации за този нов вариант на коронавируса.

Има ли индикации, че ваксините, които току-що бяха одобрени, биха могли да се окажат неефикасни срещу новата мутация?

И по този въпрос все още няма надеждни сведения. Но лично аз не очаквам, че ваксината ще бъде неефикасна срещу този вариант на вируса.

Текст: „Дойче веле“.

[tcm id=“1″]

предишна статияАктуална пътна обстановка
следваща статия„Политико“: Швеция е все по-склонна да влезе в НАТО заради заплахата от Русия