папагал, какапо

Ветеринари в Нова Зеландия извършиха животоспасяваща операция на критично застрашен вид папагал, като опит да спасят вида, съобщава Би Би Си.

Хирурзите адаптирали техниките използвани при хората и други бозайници, за да оперират 56-дневното пиле, което е имало дупка в черепа си.

Видът папагал какапо е типичен за Нова Зеландия и застрашен от изчезване заради бракониерство, загуба на местообитанията и хищници.

В момента има само 144 живи папагалчета.

Пилето кръстено Еспи 1б е било излюпено на остров Кодфиш в южната част на Нова Зерандия и е било под грижите на екип от Департамента по запазването на какапо, когато се е забелязало необичайно подуване на черепа.

Птичката е летяла безплатно на борда на националната авиолиния до университетската болница Уайлдбейс в Масей, където е била извършена революционната операция.

В изявлението си ръководителя на болницата проф. Брет Гартел заяви, че има само тънко парче тъкан между мозъка на птицата и външния свят.

Дупката „част от мозъка и дура (дебела мембрана около мозъка) да излизат навън”, каза той.

Професорът казва, че „рискованата” мозъчна операция е била нужна за спасяването на птицата „но нищо подобно не е било правено до сега в медицината”.

Какапос е най-дебелият вид птица сред папагалите. Те не летят и живеят през нощта.

Преди те са били един от най-разпространените видове птица, но сега те са „критично застрашени”.

предишна статияАПИ: Очакват се задръствания по магистралите
следваща статияМарсианска база „изникна“ в пустинята Гоби