Начало Водещи Велик мач на Гришо! Българинът спечели страхотен трилър срещу Кириос и е...

Велик мач на Гришо! Българинът спечели страхотен трилър срещу Кириос и е на 1/4-финал

998

Най-добрият български тенисист Григор Димитров идзигра страхотен мач и се класира за четвъртфиналите на първия за годината турнир от Големия Шлем – Аустрелиън Оупън. 26-годишният хасковлия победи представителя на домакините Ник Кириос в изключителен трилър със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(4).

Двубоят продължи три часа и половина. Той бе толкова равностоен, че накрая спечелените точки бяха 157 за Гришо срещу 156 за 22-годишния представител на домакините. Последният заби бруталните 36 аса, срещу 16 за родния състезател.

На четвъртфиналите българинът среща Кайл Едмънд от Великобритания, който днес победи Андреас Сепи. Мачът им ще бъде във вторник.

Припомняме, че Димитров стигна до полуфинал през миналата година, където загуби от Рафаел Надал в петсетов мач. Любопитното е, че двамата може да повторят сблъсъка си и тази година, ако Гришо бие за втори път този сезон Едмънд, а испанецът се справи в своя четвъртфинал с Марин Чилич от Хърватска.

Целият двубой бе изключително равностоен, което обяснява защо се е стигнало до три тайбрека. Двамата тениисти успяха да постигнат общо пет пробива – три за Кириос и два за Гришо.

В първия гейм Димитров подаваше и поведе, но едва след шест минути игра и десет точки. До края на сета двамата печелеха своите сервис-геймове, като в шестия българинът пропусна три възможности за пробив. Така се стигна до тайбрек. В него Димитров започна по-добре и направи минибрейк в сервиса на Кириос. Последва още един, с който Григор поведе с 5:2. Въпреки че австралиецът върна единия минипробив, българският тенисист успя да спечели тайбрека със 7:3 след двойна грешка на съперника му. Така Димитров поведе с 1:0 в мача.

Равностойната игра на корта продължи и във втората част. Двамата тенисисти печелеха своите подавания. Григор първи стигна до пробив. С него той поведе с 4:3, а след това го и затвърди. Кириос обаче отговори на предизвикателството. Върна брейка и като цяло спечели три поредни гейма и поведе с 6:5. Гришо спечели подаването си прати сета в тайбрек. В него българският тенисист направи един минипробив и водеше с 4:2, когато австралиецът върна този минибрейк. След това Кириос изравни резултата. Последва нов минипробив за Гришо, който беше последван от две спечелени точки при собствен сервис. Така Григор Димитров победи и във втория сет с тайбрек и поведе с 2:0 в мача.

Равноправието на корта продължи и през третата част. Гришо имаше възможност за пробив във втория гейм, но Ник я отрази. Двамата продължиха размяната на спечелени сервис-геймове до 2:2, след което австралиецът направи пробив, който беше затвърден и Димитров се оказа догонващ в резултата при 2:4. Равенството на корта продължи, но предимството в резултата на Ник Кириос остана. Австралиецът имаше шанс да спечели сета при сервис на Димитров, но българинът я отрази. След това 22-годишният тенисист спечели подаването си на нула и намали изоставането си в мача – 1:2.

Равностойният мач продължи без признаци на умора от страна и на двамата в четвъртия сет. Те печелеха своите подавания, като Димитров пропусна две възможности за пробив в четвъртия гейм. В следващия и Кириос пропиля шанс за брейк. Пробивът дойде в осмия гейм, когато Гришо поведе с 5:3 и сервираше за спечелването на мача. Австралиецът обаче веднага отговори и върна брейка. След това го затвърди и изравни резултата за 5:5. Григор спечели подаването си на нула и поведе в сета. След това Ник Кириос отговори със същата серия и прати сета в тайбрек. В него решаващ се оказа минипробив в полза на българина за 6:3, при което получи три мачбола и се възползва още от първия.

предишна статияОтгледаха зеленчуци, които могат да растат на Марс
следваща статияАнгелкова обяви отлична новина зародния туризъм