Начало Водещи Ванкувър – новият Амстердам за любителите на…

Ванкувър – новият Амстердам за любителите на…

1248
Ванкувър

Пред Провинциалния съд на Британска Колумбия в центъра на Ванкувър – град, който редовно присъства на предни позиции в класациите за най-добрите места за живот в света, има фермерски пазар, посветен на марихуаната, или „занаятчийския канабис“, както търговците обичат да я определят.

Буркани, пълни с наркотика, са наредени на маси под навес, който предпазва продавачите и купувачите от безспирните дъждове.

„Тук идват най-различни хора. Всякакви раси, религии и цветове, както и на различни възрасти“, казва Джес Слейтър, който продава на един от щандовете, цитиран от Profit.

Канабисът е незаконен в Канада, но не за дълго. През юли догодина страната ще стане първата държава от Г-7, която легализира напълно употребата на тревата за развлекателни цели. Десетилетия наред властите в Британска Колумбия си затварят очите пред откритата марихуана индустрия в провинцията.

„Британска Колумбия винаги е била Мека за марихуаната в Канада. Тя е част от културата тук“, обяснява Джес.

Но може би не за дълго. Според счетоводната компания Deloitte, легалната канабис индустрия в Канада може да влее 23 млрд. долара на година в икономиката. Инвеститорите вече часат на опашка, за да се сдобият с парче от пая, което кара някои анализатори да сравняват легализирането с Треската за злато.

Deloitte смята, че туризмът може да изиграе роля в процъфтяващата индустрия, въпреки че той явно вече го прави.

„Пътуващите на круизни кораби са нашите най-големи клиенти през лятото“, обяснява Бейли Чорни, който работи във Vancity Bulldog Cafe. Там джойнтът се продава за 5 долара.

Vancity Bulldog Cafe, наред с New Amsterdam Cafe отсреща, наподобяват много на холандските кофи шопове. Технически пушенето не е позволено и в двете заведения, но посетителите могат да вземат дозата си канабис чрез електронни цигари. И двете кафенета са незаконни, но се толерират.

 „След като бъде легализирана марихуаната, мисля, че ще има много повече места за пушене във Ванкувър. Може да се превърнем в канадския Амстердам, всъщност вече сме такива“, казва Бейли оптимистично.

На няколко метра източно от Vancity Bulldog Cafe се намира Farm Dispensary, магазин за канабис, разположен между кварталите Gastown и Downtown Eastside. Първият е популярен сред туристите, а вторият е един от най-бедните в Канада.

Майкъл Флан работи в магазина и смята, че има огромен потенциал за марихуанения туризъм в Британска Колумбия.

„Марихуаната вече привлича много туристи. Марихуаненият туризъм само ще се разраства още повече“, смята той.

Критиците на легализирането смятат, че то ще доведе до увеличаване на шофирането под въздействието на наркотици, както се случи в американския щат Колорадо, а други твърдят, че може да насърчи младежите да пушат. Правителството обещава да вземе твърди мерки, за да не допусне това.

Най-острите критики обаче идват от привържениците на легализирането, които се опасяват, че регулацията ще отвори вратата за големите корпорации и ще им разреши да монополизират индустрията.

„Всяка провинция в Канада създава собствен плат за ново законодателство. Малко от тях са обявили конкретна система“, обяснява Мичъл.

„Властите в Онтарио са възприели централизирана, базирана на интернет система за поръчки, която напълно отхвърля малките магазини в полза на официална, определена от правителството процедура за купуване на трева, която ще принуди собствениците да работят в рамките на неговия монопол. Това никога няма да проработи в Британска Колумбия“, допъва той.

предишна статияYoutube обяви кои са най-гледаните клипове за 2017 г.
следваща статияОгромна коледна елха грейна във Ватикана