Начало Водещи Бюджетът за догодина: По-високи доходи, растеж и инвестиции

Бюджетът за догодина: По-високи доходи, растеж и инвестиции

79
пари, левове, заплата
Снимка: БТА

Бюджетът за 2024 година беше приет в края на годината. Впервые държавата ще стъпи в новата година с приет бюджет, след като през последните три години това не се е случвало.

Основните му параметри включват дефицит от 3% (6.2 млрд. лв.), голяма инвестиционна програма от близо 10 млрд. лв. и данъчни приходи, сметнати при прогнозирането на растежа на БВП с 3.2%.

Това е бюджет, който има няколко първи път.

На първо място това е подробно описаната инвестиционна програма, в която са посочени конкретни проекти, за които ще бъдат използвани средствата.

Според закона за бюджета, регионалното министерство ще сключва договори с кметовете на общините за проектиране и финансиране на проекти.

Тези проекти включват ремонт и строителство на инфраструктура като улици, пътища, ВиК-системи, саниране и ремонт на обществени сгради, спортни обекти и площадки, велоалеи и пешеходни алеи, обществени паркинги.

Бюджет 2024 на границата между миналото и бъдещето

Бюджетът включва общо 389 инвестиционни проекта, които ще бъдат реализирани през годината.

В допълнително приложение са описани близо 1600 общински проекта, които също ще бъдат финансирани.

Първоначалната сума от 1 милиард лева ще бъде увеличена, а списъкът им ще бъде допълнен през март 2024 г.

Имайки предвид тези проекти, е установен краен срок за изпълнението им – до 31 декември 2026 г.

Също така са определени тавани на разходите за съответните общини, в зависимост от тяхната категория.

Общините с категория 1 ще бъдат финансирани до 50 млн. лв., категория 2 – до 30 млн. лв., категория 3 – до 15 млн. лв., категория 4 – до 10 млн. лв, а общините с категория 5 – до 6 млн. лв.

За общините с население над 180 000 души общата максимална стойност на сключените споразумения може да бъде до 100 млн. лева.

Когато проектите надхвърлят тези лимити, общините ще са задължени да допълнително финансират от собствения си бюджет дейностите, за които не са достигнали средства.

Вторият акцент в бюджета е върху политиката по доходите и социалните плащания.

За социалните разходи са заделени 24 млрд. лв., от които 21 млрд. лв. са необходими за пенсиите, които ще бъдат увеличени с 11% през юли.

Минималната заплата става 933 лв. от 1 януари, а средните заплати се увеличават с 11%.

Общо 350 млн. лв. са предвидени за изравняване на разликите в заплатите, тъй като стана ясно, че има драстични разлики в заплатите по различни министерства и ведомства.

Приеха на второ четене бюджет 2024! Вдигат таксите за хазарт, компенсации за тока на училища, детски градини и храмове

Също така е въведено изгодно ток за детски градини, училища и църкви.

В допълнение, децата в първи, втори, трети и четвърти клас ще получат по 300 лв.

Еднократната подкрепа при раждане на дете според Закона за семейните помощи за деца за 2024 г. ще бъде: за първото дете – 375 лв., за второто – 900, за третото – 450 лв., за четвъртото и всяко следващо – 300 лв.

Допълнителната помощ за деца с установени трайни увреждания от 50% нагоре до навършване на 18 години ще е 100 лв.

За здравеопазването са отпуснати допълнителни 1.1 млрд. лв., а за културата – над половин милиард лева. Образованието също получи увеличение, за да се повишат заплатите на учителите с 125%, както беше планирано.

Допълнително са предвидени 200 млн. лв. за фонд за българите в чужбина, близо 70 млн. лв. за култура, 20 млн. лв. за МВР за ремонт на сгради и други.

Център за киберсигурност ще се създаде с 37 млн. лв., НСО ще получи още 11,6 млн. лв. за увеличение на заплатите, а 10 млн. лв. бяха добавени към бюджета на министерството на иновациите.

Със съдействието на ПП-ДБ и ДПС бяха увеличени таксите за хазарта, като източник на допълнителни 300 млн. лв. за хазната.

Таксите за онлайн залаганиян данък за игри в казино бяха увеличени, както и таксите за ротативки.

Беше въведена и еднократна такса за офлайн игрите в замяна на по-нисък данък. Алтернативният тримесечен данък за игрални автомати бе увеличен от 500 на 800 лв.

Реално се очаква всеки капиталов разход да бъде подробно записан в тази програма и да се наблюдава месечно. Това е бюджет, който силно насочва вниманието към доходите.

Това е първият бюджет в историята на страната, който включва програмно бюджетиране на инвестиционната програма, според председателя на бюжетната комисия Йордан Цонев.

Бюджет ’24 на второ четене: По-високи заплати за педагозите в детските градини и 68 млн. лв. отгоре за култура

Цялата капиталова програма е направена така, че може да се допълва, променя в зависимост от нивото на усвояемост на националната и на общинската приоритетна програма.

Очакваме, че тези иновации ще доведат до добри резултати и че капиталовата програма ще бъде фактор за ускорено икономическо развитие, заяви председателят на бюджетната комисия.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияПредупреждения за силен вятър и днес, в Русе има щети
следваща статияТрима от задържаните на кораба „Верила“ са криминално проявени у нас