Начало Новини Българският евродепутат Цветелина Пенкова организира в Брюксел конференция за енергийната сигурност и...

Българският евродепутат Цветелина Пенкова организира в Брюксел конференция за енергийната сигурност и ролята на България

69
Българският евродепутат Цветелина Пенкова организира в Брюксел конференция за енергийната сигурност и ролята на България

Евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова организира в Брюксел конференция на тема „Енергийна сигурност – основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България“, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат. На конференцията ще се съберат ключови представители на най-големите индустриални, енергийни и браншови организации от България и Европа. На събитието, което ще се проведе на 19 март (вторник) от 10:00 часа в Европейския парламент в Брюксел, ще присъстват и дипломати, членове на Европейския парламент, синдикалисти, представители на академичните среди, на неправителствения сектор и експерти от Европейската комисия. Форумът ще бъде открит от организатора Цветелина Пенковa, еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони и министъра на енергетиката на Белгия Тине Ван дер Стратен.  

Основната тема на дискусиите ще бъде ключовата роля на България при изработването на европейски енергийни индустриални политики и прилагането им в реалната икономика, информират от пресофиса на Цветелина Пенкова. Ще бъде обсъдено развитието на ядрената енергетика като основна базова мощност за ЕС, ролята на възобновяемите енергийни източници и необходимостта от подобряване на свързаността на електроенергийните мрежи в ЕС. Конференцията ще акцентира върху плана за реиндустриализация на ЕС, ключовото значение на стратегически суровини в България и Съюза, обезпечаването и подготовката на качествени кадри.

„Кризите, които ни сполетяха в последните години, показаха, че е невъзможно да постигнем целите на зеления преход без сигурност в енергийния сектор, модерна индустрия и повишаване на добива на ключови суровини в рамките на ЕС“, каза Цветелина Пенкова. Тя защитава тезата, че основен приоритет на европейските институции трябва да бъде зачитането на конкурентните предимства на всяка държава членка и насърчаването на европейските технологии и индустрия.

В конференцията ще участват над 30 представители на българската енергетика и промишленост, над 50 ще са представителите от Европейската комисия, големите европейски компании, браншовите асоциации, посолствата на останалите европейски държави. Акредитираните български и международни медии за събитието са също над 30. 

Цветелина Пенкова, в качеството си на вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика, организира в рамките на форума и съпътстваща дискусия с американския режисьор Оливър Стоун, на която той ще представи своя нов документален филм „Nuclear now“. Филмът на Стоун представя ползите от ядрената енергетика и разбива стигмата, че това е остаряла и опасна технология, се допълва още в съобщението.

предишна статияПутин печели президентските избори в Русия (ОБЗОР)
следваща статияЖурналисти са били подложени на полицейско насилие Петдесет души, сред които и оператор от АФП, са задържани по време на проява на кюрди в Истанбул