Начало България Българската армия отпразнува 140 години от създаването си

Българската армия отпразнува 140 години от създаването си

1206
военен парад

В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели. Днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия.

„На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и когато силата на противника е сломявала нашия многоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство. Затова Св. Георги войн е символ на несломимата ни воля и упование. Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората – още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по улиците на Стария континент. Свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националните егоизми се завръщат, а това ще рече нови рискове и сблъсъци“, каза президентът.

Върховният главнокомандващ заяви, че армията възвръща ролята си на гарант за сигурността и благоденствието на страната ни и добави, че нехайното отношение към армията подкопава силата.

„България е стожер на мира в нашия обременен регион. Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се декларират с декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест. Затова неотложно трябва да помислим за хората, призвани да пазят България. Ние сме били силни, живели под знака на доблестта и добродетелите. Храбростта не се проявява само на бойното поле. Днес трябва да преоткриваме добродетелите като изричаме истината, да браним демокрацията и да въставаме срещу несправедливостта“, категоричен е държавният глава.

Той поздрави хората с пагони. Завърши словото си с призива „Да живее България!“.

За първи път във военния парад на 6 май участва и представителен блок на Армията на Република Македония.

Президентът Румен Радев поздрави македонските войници, които също отвърнаха с поздрав, характерен за македонската армия. Посланието на присъствието и участието им е, че двете армии могат да си сътрудничат и като доказателство, че връзките между двете братски армии се затвърждават все повече.

По традиция парадът беше открит от вертолет „Ми–17” на Военновъздушните сили, носещ националния флаг на Република България. При изпълнението на Националния химн по време на парада бяха изпълнени 20 артилерийски салюта. Във военния парад участваха над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили, Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили, знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини на Българската армия. По жълтите павета преминаха танковете Т-72, бронетранспортьори, зенитно-ракетния комплекс „Оса“, пускови установки и зенитно-ракетен комплекс C-300. Военно-въздушните сили ще показаха вертолетите и вертолетите Ми-24 и „Кугър“, военнотранспортния самолет „Спартан“, учебните самолети „Пилатус“ и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

предишна статияСторми Даниелс за пореден път унижи американския президент (ВИДЕО)
следваща статияТези снимки ще разтопят сърцето ви: принц Луи и принцеса Шарлът