Начало Новини Българо-украински бизнес форум започва в София днес

Българо-украински бизнес форум започва в София днес

44
Българо-украински бизнес форум започва в София днес

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съвместно с Българо-украинската индустриална камара и подкрепата на Българската търговско-промишлена палата, организират днес Българо-украински бизнес форум с двустранни срещи. Това съобщиха от Агенцията и от Министерството на иновациите и растежа. Форумът ще започне в 9:30 ч. в хотел „Хаят Риджънси София“.

Участниците във форума ще бъдат приветствани от името на служебния премиер Димитър Главчев, както и от първия вицепремиер и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко, която ще направи видеообръщение. В откриването на форума се очаква да участват служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов, ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Йорданка Чобанова, Тарас Качка – заместник-министър на икономиката на Украйна, Виктор Канцурак – държавен секретар на Министерството на аграрната политика на Украйна, Генадий Чижиков – президент на Украинската търговско-промишлена камара, Олеся Илашчук – посланик на Украйна в България.

Събитието цели да разшири търговско-икономическите връзки между двете държави, както и да създаде предпоставки за установяването на нови контакти между предприемачи и компании, предвид сложната и едновременно с това динамична обстановка в Украйна, посочват организаторите на форума. Пред българския бизнес ще бъдат дискутирани теми, свързани със следвоенното възстановяване и възможностите, които европейските фондове ще предоставят на Украйна за реконструкция на икономиката и инфраструктурата. Географската близост на нашите две държави посредством Черно море, както и културните и исторически особености предоставят отлична възможност за изграждане на трайни партньорства, разширяване на традиционно доброто сътрудничество и създаване на успешни съвместни бизнеси, изтъкват организаторите на събитието.

Бизнес форумът ще предостави възможност на представителите на български предприятия от секторите ИКТ, включително финтех и модерни технологии, енергетика, хранително-вкусова промишленост и земеделие, логистика и инфраструктура да се запознаят с нови потенциални партньори, както и да осъществят преки контакти с предприятия от Украйна.

Участието в събитието се организира по Проект „Реализация на мерки за интернационализация на българските малки и средни предприятия чрез подкрепа дейността на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия“ в изпълнение на дейност „Организиране и провеждане на бизнес форуми, конференции, контактни борси и други бизнес събития с двустранни срещи или нетуъркиг между български и чуждестранни фирми в страната“, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027, по който ИАНМСП е институционален бенефициент.

предишна статияТри земетресения, разтърсват България през април 1928 г. и предизвикват солидарност в цяла Европа На 25 април 1928 г. е третото силно земетресение от поредица трусове, разрушили Пловдив и част от населените места в Южна България
следваща статияКрасимир Манов за ДЕБАТИ: От 1 януари 2023 г. сме платили $250 млн. на „Боташ“, това са пет детски болници