Начало България България с рекордно увеличение на регистрациите на нови автомобили

България с рекордно увеличение на регистрациите на нови автомобили

34
автомобили, Автомобилна индустрия

Последните статистики от Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA) показват благоприятни икономически тенденции за България. Продажбите на нови автомобили в ЕС нараснаха с 10,1% през февруари, а в България с цели 57,5%.

През февруари 2024 г. най-популярни са били леките коли с бензинови двигатели в ЕС, следвани от хибридните модели. В големите пазари в ЕС се наблюдава спад в търсенето на дизелови автомобили, освен в Германия, посочва се в доклада на АСЕА.

През миналия месец в ЕС бяха регистрирани 883 608 нови превозни средства.

Франция е лидер в продажбите в Европейския съюз с нарастване от 13%, следвана от Италия (+12,8%) и Испания (+9,9%). В Германия също се отбелязва увеличение от 5,4% в броя на новите автомобили.

През първите два месеца на 2024 г. автомобилният пазар в Европа е нараснал с 11,2% на годишна база до 1,7 милиона единици.

В България през февруари бяха регистрирани 3608 нови автомобила, което представлява увеличение от 57,5% спрямо същия месец през 2023 г. (2291 нови коли). Това е най-големият ръст на регистрации на нови коли в ЕС за февруари. През януари страната се класира на второ място по динамика на пазара в ЕС.

През първия месец на годината у нас бяха регистрирани 3122 нови автомобила, показват данните на ACEA.

Дялът на новите електрически коли в ЕС, задвижвани изцяло от батерии, леко намалява през февруари. Той достига до 13% от всички нови автомобили, в сравнение с 13,1% през същия месец през миналата година. Дялът на новите хибридни електрически модели през февруари 2024 г. е по-висок – 25,5%.

Дялът на новите електромобили в България през миналия месец е 8%.

Най-голям е процентът на новите коли с бензинови двигатели (72,7%), последвани от дизеловите автомобили (16,8%). Хибридните електрически модели представляват 1,9%.

Данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите подчертават стабилния икономически растеж в България, въпреки политическите нестабилности. Този растеж се забелязва в повечето сектори в последните години.

Вижте още икономически новини тук

предишна статияТреньорът по вдигане на тежести Пламен Братойчев: "В категорията на Божидар Андреев за Игрите пет-шест човека имат шанс за медал"
следваща статияРусия обяви окончателните резултати от президентските избори