Начало Новини България поставя кръговата икономика като дългосрочен приоритет на политиката си за развитие,...

България поставя кръговата икономика като дългосрочен приоритет на политиката си за развитие, каза министърът в оставка Юлиян Попов

74
България поставя кръговата икономика като дългосрочен приоритет на политиката си за развитие, каза министърът в оставка Юлиян Попов

България поставя кръговата икономика като дългосрочен приоритет на политиката си за развитие. Това каза министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов на среща на министрите на околната среда на страните от Вишеградската група, България, Румъния, Австрия, Германия и Словения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Срещата се проведе в Бърно в рамките на Чешкото председателство на Вишеградската четворка с фокус върху замърсяването на околната среда и въздействието му върху човека. Дискусията на министрите очерта предизвикателствата, свързани със замърсяването, които са най-актуални за региона на Централна и Източна Европа.

Действията, които могат да бъдат предприети за повишаване на устойчивостта и безопасността на химическата индустрия, бяха в центъра на обсъжданията. Министрите обсъдиха мерки в контекста на кръговата икономика, които биха имали най-големи ползи за околната среда и биха могли да изиграят водеща роля за бъдещото подобряване на употребата на вторични суровини.

Министър в оставка Юлиян Попов подчерта, че България поставя кръговата икономика като дългосрочен приоритет на политиката си за развитие, тъй като тя ще осигури едновременно икономически растеж и по-чиста околна среда. Той каза, че от пет години се работи за развиване на икономически зони с въглеродно неутрални индустриални паркове, което осигурява синергия между икономическо развитие и климатични действия. Министърът добави, че особено важни са кръговите бизнес модели, в които това, което е отпадък за една компания, се превръща в суровина за друга.

В дневния ред на срещата бе отделено място и на светлинното замърсяване като комплексен глобален проблем, който засяга както поведението на дивите видове, така и човешкото здраве. Попов отбеляза, че в България отчитаме значимостта на въпроса, особено в контекста на все по-широката употреба на LED осветление. Независимо от обстоятелството, че националното законодателство не адресира изрично светлинното замърсяване, съществуват възможности за прилагане на мерки, които ефективно водят до неговото ограничаване, посочи Попов.

В рамките на срещата бе представена информация за резултатите от конференция, организирана от Чешкото председателство на Вишеградската група и посветена на въздействията от замърсяване на околната среда върху човека. Сред основните теми на конференцията са  въздействията от химическо замърсяване на въздуха, от излагането на химикали върху развитието и здравето на детето и комплексно излагане на въздействието в градската среда.

Трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха, посочи министърът в оставка Попов преди няколко дни пред ресорната комисия в Народното събрание. Попов отчете, че в последните години качеството на въздуха в София и в други градове се подобрява и влиза в категорията на непревишаване на нормите, които са заложени.