Начало Водещи България подписа ключов документ с ЕК за управление на миграцията

България подписа ключов документ с ЕК за управление на миграцията

164
България подписа ключов документ с ЕК за управление на миграцията

Министър Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за сътрудничество между ЕК, Агенциите на ЕС и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон.

Комисар Йохансон подчерта, че приносът и ангажираността на България са от съществено значение за европейските усилия за справяне с миграционните предизвикателства и подобряване на Шенгенското пространство.

Документът разглежда важни теми като управление на миграцията и границите. Ще създаде възможности за продължаване на сътрудничеството между България, ЕК и европейските агенции в области като гранично управление, убежище, връщане и полицейско сътрудничество. Той ще помогне и за подготовката на българските институции за новото европейско законодателство по миграция и убежище.

Споразумението за сътрудничество е продължение на успешния Пилотен проект, който значително укрепи компетентностите на българските органи и подчерта дългогодишните усилия на страната за сигурност на границите на ЕС, превенция на нелегалната миграция и вторичните движения. Също така, документът признава новата роля на България в Шенгенското пространство.

Днес Комисията стартира нова инициатива за финансиране от 85 милиона евро по Инструмента за управление на границите и визите (BMVI) за подобряване на външните граници на ЕС. България и Румъния ще могат да кандидатстват за финансиране за подобряване на системите за наблюдение на границите, закупуване на транспортни средства и оборудване като камери за откриване на движение и термовизионни камери.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияВ Гърция бе регистриран първият гей брак
следваща статияНАТО започна военно учение във Финландия, Норвегия и Швеция