Начало Свят България подготвя номинация на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

България подготвя номинация на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

34
Кристалина Георгиева

България планира да предложи Кристалина Георгиева за втори мандат като директор на МВФ.

Това стана ясно от изявлението на управителя на БНБ Димитър Радев, който е на позицията на управител на МВФ за България по въпроса за номинацията на директор на институцията.

Според него, Кристалина Георгиева си спечели високо уважение и доверие сред страните членки на МВФ през първия си мандат като директор на фонда. Тя успешно подкрепи глобалната икономика с финансиране на почти 100 държави-членки по време на COVID пандемията, конфликта в Украйна и кризата със загубата на доходи.

Мнозина от нейните колеги управители в МВФ биха желали тя да продължи като директор на институцията за втори мандат – това беше изразено и от френския министър на финансите Бруно Льо Мер по време на Г-20 среща в Сао Паоло, посочва се в изявлението на гуверньора.

„Днес проведох разговор с г-жа Георгиева, където обсъдихме възможността за нейната номинация за втори мандат в МВФ и я попитах дали е готова да продължи. С радост бих искал да съобщя, че тя потвърди готовността си при условие, че получи подкрепата на членовете на МВФ. В този контекст, българските органи ще продължат консултирането си с европейските партньори за общото виждане по въпроса, според процеса за избор на директор на МВФ“, допълва текстът.

По-рано днес информационната агенция „Блумбърг“ съобщи за предстоящата кандидатура на Георгиева и за готовността й да се осигури необходимата подкрепа за това.

В края на февруари самата Георгиева сподели пред Ройтерс, че още не е решила дали да се кандидатира за втори мандат на поста. Нейният официален мандат изтича през есента на текущата година.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияБВП на България нарасна с 1,8% през 2023 г.
следваща статияЕрдоган поздрави жените в Турция по повод 8 март